Recept za starinsku ćulbastiju u belom sosu: Ovom jelu niko ne može da odoli
Ćulbastija ili đulbastija je nezaobilazni specijalitet na trpezama u južnom delu Srbije i svuda se priprema različito
U nekim delovima Srbije za ovo jelo kažu da se zove ćulbastija, a negde je poznato kao đulbastija.
U različitim delovima naše zemlje ovo jelo se i priprema na različite načine; negde recept podrazumeva meso od buta pečeno na roštilju i ukrčkano sa većom količinom paprike i crnog luka, a negde su to ćuftice od mlevenog mesa i krompira, prelivene sosom koji podseća na bešamel i potom zapečene u rerni.
Kako god ih zvali, jedno je sigurno - ćulbastija (đulbastija) je izvanredna, bilo da je služite toplu ili hladnu, u kombinaciji sa hladnim kiselim mlekom ili sa sezonskom salatom.
Sastojci:
- 500 g mlevenog junećeg mesa
- 400 g krompira
- 3 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 jaje
- 2 kašike brašna
- suvi biljni začin
Za sos:
- 50 g putera
- pola litra mleka
- 3 kašike brašna
- kašičica soli
- 200 g kačkavalja
- peršun (za ukrašavanje, po želji)
Priprema:
U mleveno meso dodajte jaje, brašno, iseckan crni i beli luk, suvi biljni začin, a onda i oljušten i izrendan krompir. Sjedinite smesu, pa od nje navlaženim dlanovima pravite ćufte i ređajte ih na tanjir.
Ćufte pecite u tiganju na zagrejanom ulju, pa ih prebacite u posudu koju možete da stavite u rernu.
Na dno posude sipajte polovinu izrendanog kačkavalja, poređajte ćuftice, pa ih prelijte sosom koji ćete napraviti tako što ćete puteru zagrejanom na blagoj vatri dodati brašno, lagano ga upržiti, pa uliti mleko i so i kuvati dok se ne zgusne. Temperatura ringle mora da bude blaga, kako se brašno ne bi zgrudvalo.
Kad sos bude skuvan, prelijte ga preko ćuftica, pa preko njega sipajte ostatak rendanog kačkavalja. Posudu prekrijte aluminijumskom folijom, pa je stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i ostavite jelo da se krčka pola sata.
Po želji, jelo možete ukrasiti iseckanim svežim peršunovim lišćem.
Prijatno!
(Telegraf.rs)