Ideja za doručak: Hranljivi i zdravi banana mafini

Vreme čitanja: oko 1 min.

Brzo se prave, još brže jedu

Shutterstock

Imate par banana koje vam se vuku po kuhinji, već su malo promenile boju i čine vam se preslatke? Krenuli ste da ih bacite? Stanite, evo kako da ih iskoristite...

Iako su kolač, mafini su savršen slatki doručak koji će da vas pokrene ujutru. Uz par dodataka kao što su ovsene ili ječmene pahuljice, pokrenuće vaš ceo organizam, a vaša stomak će vam biti zahvalan.  Brzo se prave, još brže jedu. Što se tiče materijala od kog su napravljeni, pored osnova, možete da izmišljate i kreirate varijante dokle god vam mašta dozvoljava. Danas vam predlažemo mafine od banana.

Sastojci:

  • 2 banane
  • 2 jajeta
  • 90 g putera
  • 200 g brašna
  • 3 kašike meda ili 100 g šećera 
  • 1 prašak za pecivo 
  • vanilin šećer
  • tri kašike ovsenih ili nekih drugih pahuljica
  • na vrh noža muskatnog orašćica (nije neophodan, ali se veoma lepo slaže sa bananama) 

Priprema:

Mikserom sjedinite puter i jaja, potom dodajte med ili šećer, vanilin šećer i banane. Zatim u tu smesu dodajte brašno i prašak za pecivo, pa promešajte.

Smesa bi trebalo da bude za nijansu gušća od one za palačinke, pa ukoliko vam se učini da je previše kompaktna slobodno dodajte malo vode ili još bolje kiselu, dok ne dobijete željenu gustinu.

U kalup za mafine stavite papirne korpice i napunite sa smesom, dve trećine kalupa, jer mafini porastu tokom pečenja. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta.

Spremni su za jelo, a ako imate vremna možete da ih ukrašavate od posipanja šećera u prahu do najluđih kreacija sa slatkom pavlakom. Nebo je granica.

(Telegraf.rs)