Ideje za ručak: Hladni kremasti boršč sa mladom cveklom i jajima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vitaminsko-probiotski ručak posebno prija kad su temperature vazduha visoke

Foto: Shutterstock

Vreli letnji dani uvek su izazov za domaćice, jer bi porodicu trebalo nahraniti, a sebe poštedeti dugog stajanja pokraj ringle ili rerne.

Šta za ručak - pitanje sa kojim se budimo iz dana u dan, posebno kad su temperature ovako visoke, dobija odgovor u vidu recepta za hladni boršč. Naime, hladne kremaste čorbe odličan su izbor za ručak, jer su hranljive, obezbeđuju dodatnu količinu tečnosti i nije potrebno mnogo vremena niti veštine za pripremu.

Boršč, posebno popularan na prostorima bivšeg Sovjetskog Saveza, dobio je svoju letnju verziju koja mnoge podseča na španski gaspačo, a ipak se razlikuje od tradicionalne hladne španske supe jer se povrće kombinuje sa grčkim jogurtom i kuvanim jajima.

Sastojci:

  • veza mlade cvekle
  • 1 šargarepa
  • 1 krastavac
  • 2 čena belog luka
  • kašika maslinovog ulja
  • pola litra grčkog jogurta
  • so, biber
  • tri jajeta
  • tost hleb
  • peršunov list ili mirođija

Priprema:

Jaja stavite da se skuvaju, pa ih oljuštite kad se ohlade i isecite na polovine ili na četvrtine.

Cveklu operite pod mlazom hladne vode, isecite ili izrendajte i ubacite u blender. Krastavac, beli luk i šargarepu oljuštite, pa ih iseckajte i dodajte cvekli.

U blender sipajte još i grčki jogurt, maslinovo ulje, so i biber i sve dobro izmiksajte. Držite bokal u frižideru dok se kremasti boršč dobro ne rashladi.

Pre služenja dodajte prepečen tost, kuvana jaja i po želji malo seckanog peršunovog lišća ili mirođije.

Prijatno!

(Telegraf.rs)