Ideje za ručak: Hladni kremasti boršč sa mladom cveklom i jajima
Vitaminsko-probiotski ručak posebno prija kad su temperature vazduha visoke
Vreli letnji dani uvek su izazov za domaćice, jer bi porodicu trebalo nahraniti, a sebe poštedeti dugog stajanja pokraj ringle ili rerne.
Šta za ručak - pitanje sa kojim se budimo iz dana u dan, posebno kad su temperature ovako visoke, dobija odgovor u vidu recepta za hladni boršč. Naime, hladne kremaste čorbe odličan su izbor za ručak, jer su hranljive, obezbeđuju dodatnu količinu tečnosti i nije potrebno mnogo vremena niti veštine za pripremu.
Boršč, posebno popularan na prostorima bivšeg Sovjetskog Saveza, dobio je svoju letnju verziju koja mnoge podseča na španski gaspačo, a ipak se razlikuje od tradicionalne hladne španske supe jer se povrće kombinuje sa grčkim jogurtom i kuvanim jajima.
Sastojci:
- veza mlade cvekle
- 1 šargarepa
- 1 krastavac
- 2 čena belog luka
- kašika maslinovog ulja
- pola litra grčkog jogurta
- so, biber
- tri jajeta
- tost hleb
- peršunov list ili mirođija
Priprema:
Jaja stavite da se skuvaju, pa ih oljuštite kad se ohlade i isecite na polovine ili na četvrtine.
Cveklu operite pod mlazom hladne vode, isecite ili izrendajte i ubacite u blender. Krastavac, beli luk i šargarepu oljuštite, pa ih iseckajte i dodajte cvekli.
U blender sipajte još i grčki jogurt, maslinovo ulje, so i biber i sve dobro izmiksajte. Držite bokal u frižideru dok se kremasti boršč dobro ne rashladi.
Pre služenja dodajte prepečen tost, kuvana jaja i po želji malo seckanog peršunovog lišća ili mirođije.
Prijatno!
(Telegraf.rs)