Ideje za ručak: Posne pohovane tikvice, lagane i aromatične

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uz sezonsku salatu, ovako pripremljene tikvice možete da poslužite kao glavno jelo

Foto: Shutterstock

Tikvice su omiljeno letnje povrće, jer nude pregršt mogućnosti za pripremu jela - bilo u vidu priloga, bilo kao glavni obrok. Recepata sa tikvicama je mnogo, a mi vam donosimo jedan koji možete da spremite u danima posta, pogotovo ako ste ljubitelj pohovanog povrća.

Uz sezonsku salatu, ovako pohovane tikvice možete da poslužite kao glavno jelo svaki put kad se zapitate šta da spremite za ručak, a da jelo bude brzo, lagano i ukusno.

Sastojci:

  • 2 veće tikvice
  • 100 g belog brašna
  • 100 g kukuruznog brašna
  • 250 ml piva
  • so, beli luk
  • mirođija, peršunov list (po želji)
  • ulje za prženje

Priprema:

Tikvice dobro operite pod mlazom hladne vode (nemojte ih ljuštiti), pa ih isecite na malo deblje kolutove. Posolite ih, ostavite da odstoje desetak minuta, pa ih ocedite od viška vode.

Oceđene tikvice najpre spustite u belo brašno, potom u posudu u koju ste sipali pivo, a onda i u posudu u koju ste sipali kukuruzno brašno.

U tiganj sipajte ulje, pa kad se dobro zagreje spuštajte tikvice i pržite ih dok ne porumene. Rešetkastom kašikom vadite tikvice na papirni ubrus da se ocede od viška ulja, pa ih ređajte u dublju posudu, pospite sitno seckanim belim lukom, peršunovim lišćem ili mirođijom i služite.

Ukoliko neko od ukućana ne posti, ovako pripremljene tikvice možete da poslužite sa sirom ili nekim mesnim obrokom.

Prijatno!

Video: Evo sočne pite sa kvalitetnim mesom i tikvicama

(Telegraf.rs)