Ideja za ručak: Juneći gulaš, specijalitet koji greje i dušu i telo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mekano meso koje se raspada u ustima oduševiće vaša nepca

Foto: Shutterstock

Gulaš je tradicionalni specijalitet iz Mađarske, ali ga oduvek vrlo rado spremaju i naše domaćice. Ovo jelo je rado viđen gost na kafanskim trpezama i važi pravilo da je gulaš upravo tamo najlepši, jer se kuva dugo i na veliko.

Ali, pomoću ovog recepta i malo truda i strpljenja, spremićete gulaš koji je jednako dobar kao onaj iz kafane. 

Sastojci:

  • 500 g crnog luka
  • 500 g junetine
  • 2 kašike masti
  • 2 kašičice začinske paprike
  • 100 ml soka od paradajza
  • 2-3 lovorova lista
  • 1 kašičica kima
  • 1 kašika sušenog ili svežeg peršuna
  • so, biber
  • 1 dl crnog vina
  • nana za dekoraciju

Priprema:

Crni luk iseckajte sitno i propržite na masti i malo vode. Kada luk postane staklast dodajte so, biber, začinsku papriku, listove lovora, kim i peršun i sve izmešajte.

Potom dodajte meso koje ste prethodno iseckali na kockice, dva decilitra mlake vode i paradajz sok.

Sjedinite sve i ostavite na tihoj vatri da se krčka sat vremena. Posle tog vremena dodajte crno vino, pa nastavite da kuvate gulaš još najmanje pola sata. Ukoliko je potrebno, dolivajte po malo tople vode.

Poklopite šerpu i ostavite gulaš na isključenoj ringli.

Poslužite uz pire krompir.

Prijatno!

Video: Recept za lisnati krompir koji će vas oduševiti: Jelo kakvo do sad niste probali

(Telegraf.rs)