Slatko od smokava u gustom sirupu: Tradicionalna srpska zimnica po receptu naših baka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čak i oni koji ne vole sveže ili suve smokve, slatko od ovog voća neće odbiti

Foto: Pixabay

Domaćinske kuće u Srbiji nemoguće je zamisliti bez špajza u kom su poređane tegle slatkog od raznih vrsta voća – belih trešanja, višanja, kupina, lubenice, šljiva i, naravno, smokava.

Po našoj tradiciji, slatko i voda su prvo što ćemo ponuditi gostima, pa se svaka domaćica trudi da pripremi barem nekoliko tegli ovog specijaliteta za zimnicu.

Čak i oni koji ne vole sveže ili suve smokve, slatko od ovog voća neće odbiti.

Sastojci:

  • 2 kg svežih smokava
  • 2 kg šećera
  • 3 dl vode
  • 1 limun
  • 300 g oraha (po želji)

Priprema:

Operite smokve, skinite peteljke, složite ih u šerpu, prelijte vodom i sipajte šećer, pa kuvajte oko sat vremena. Tokom kuvanja skidajte penu koja se pojavljuje na vrhu. Ukoliko budete sipali više vode, sirup se neće zgusnuti, a smokve neće imati staklast izgled.

Pred kraj kuvanja u šerpu dodajte dobro opran limun (sa korom), isečen na kolutove. Ostavite da se slatko dobro ohladi, pa ga sipajte u tegle i hermetički ih zatvorite.

Ukoliko volite kombinaciju voća i orašastih plodova, u tegle sa slatkim spustite i jezgra oraha ili orahe koje ste usitnili pomoću oklagije.

Prijatno!

(Telegraf.rs)