Recept za kupus ribanac: Zimnica je nezamisliva bez njega

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najjednostavniji i najbrži način da pripremite ovaj zimski delikates

Foto: Shutterstock

Kiseli kupus je mnogima omiljena zimska salata, jer pored toga što je prepuna vitamina, veoma je ukusna i odlično se slaže sa mnogim jelima. Međutim, kiseli kupus i nije tako jednostavno napraviti, odnosno potrebno je dosta vremena i truda.

Srećom, kiseljenje kupusa je moguće izvesti i u stanu, u manjim količinama.

Naime, kupus ribanac je odličan za salate i podvarak, a najbolje od svega je to što njegova priprema nije komplikovana i što može da se spremi i u stanu.

Sastojci:

  • 1 glavica zelenog kupusa
  • 2 kašike soli
  • 1 kašika kima

Priprema:

Kupus očistite od spoljnih listova i korena, pa ga izrendajte na krupno rende. Stavite ga u veću posudu, pa ga posolite i dobro promešajte rukama.

Dodajte i kim, pa sve ponovo dobro sjedinite.

Stavljajte pomalo kupusa u teglu, pa ga između svakog sipanja dobro pritisnite rukama. Na vrh stavite kamen, koji će kupus sprečavati da ispliva kada se u tegli pojavi tečnost. Važno je da sve vreme fermentacije on bude potopljen.

Teglu prekrijte čistom krpom i stavite gumicu, kako krpa ne bi spala. Tegle s kupusom ostavite tri dana na hladnom i mračnom mestu.

Sklonite kamen i stavite poklopac na teglu, potom je premestite u frižider, gde može da stoji dva meseca.

Prijatno!

(Telegraf.rs)