Umesite sami bavarske perece i unesite u svoj dom festivalsku atmosferu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odlična su zakuska uz kobasice i pivo za odrasle i uvek neodoljive za najmlađe, bilo da su u slanoj ili slatkoj varijanti

Foto: Shutterstock

Bliži se oktobar i čuveni Oktobar fest poznat po pivu i bavarskim perecama, što nas je i inspirisalo da vam danas predstavimo originalni recept za ovu nemačku poslasticu.

Veoma ukusne, iznutra pahuljaste i mekane, spolja obložene hrskavom koricom, odlična su zakuska uz kobasice i pivo za odrasle i uvek neodoljive za najmlađe, bilo da ih napravite u slanoj ili slatkoj verziji sa cimetom i šećerom.  Originalne bavarske perece su bez premaza žumanca, a sa premazom su "obične", ali ih vi pravite kako god želite, jer su obe varijante jednako ukusne.

Iskoristite ovaj prvi jesenji vikend tako što ćete da umesite ove čuvene perece i unesete u svoju kuću deo festivalske atmosfere.

Sastojci: 

  • 5 šolja prosejanog brašna
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašičice soli
  • 7g kvasca u prahu ili 14g svežeg kvascka
  • 1,5 šolja mlake vode
  • 50 g rastopljenog, toplog maslaca
  • 2 l  vode
  • 5 ravnih kašika sode bikarbone

za posipanje slanih pereca: 

  • 1 žumance
  • 1 kašika vode
  • morska so,
  • mak, susam, lan ili kim (opciono)

za posipanje slatkih pereca: 

  • 3 kašike šećera
  • 1 kašika cimeta
  • malo maslaca za premaz

Priprema:

Brašno pomešajte sa suvim kvascem. Ukoliko koristite sveži kvasac, prvo ga uobičajeno pokrenite i takođe pomešajte sa brašnom. Dodajte dodajte so, šećer i ostale sastojke i mesite testo oko deset minuta, odnosno dok ne bude dovoljno meko i elastično.

Oblikujte ga u kuglu, stavite u malo pobrašnjenu posudu, prekrijte krpom i sačekajte da se masa duplira na toplom mestu. Obično je potrebno oko jedan i po sat, nekada i manje.

U međuvremenu u velikom loncu stavite vodu i sodu bikarbonu i kuvajte do ključanja. Nadošlo testo izvadite iz posude, kratko premesite i podelite na osam delova.

Foto:Pixabay

Od svakog napravite valjak dužine oko 65 centimetara i oblikujte ga u perecu. Jednu po jednu perecu spuštajte u ključalu vodu sa sodom i kuvajte oko 30 sekundi dok ne ispliva na površinu. Vadite ih i ređajte na pleh obložen papirom za pečenje.

Perece možete da namažete žumancetom koje je pomešano sa vodom. Pospite morskom soli, makom, susamom, lanom ili kimom. Neko voli i sa sitno iseckanim orasima.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 230 stepeni oko 13 do 15 minuta, odnosno dok ne postanu zlatno smeđe boje. Izvadite, ohladite na žici za hlađenje i poslužite.

Ako pravite slatke perece, nemojte da ih mažete žumancetom i čim ih izvadite iz rerne, onako vruće, premažite ih rastopljenim maslacem i šećerom koji je pomešan sa cimetom.

(Telegraf.rs)