Ideje za ručak: Sarma od slatkog kupusa
Jednostavan recept za sarme od slatkog kupusa za prve hladne jesenje dane
Dok se spremamo za sezonu slavskih sarmi, predstavljamo vam ovaj divan jesenji recept od slatkog kupusa i mlevenog mesa, da vas mine želja za sarmama dok se kupus ne ukiseli.
Mnogo toga možete da se uradite sa mlevenim mesom, a ovo je jedan od tih lakih recepata za sporo kuvanje, koji ćete poželeti da imate pri ruci tokom ovih prvih hladnih jesenjih dana.
Sastojci:
- 12 listova kupusa
- 500 grama mlevenog mesa (najbolje mešano)
- 1 šolja belog pirinča
- 1 jaje
- ¼ šolje mleka
- 1 luk seckani
- 1 šargarepa sitno seckana
- kašika suvog biljnog začina
- kašicica slatke mlevene paprike
- so i biber po ukusu
- pakovanje paradaiza za kuvanje
- kašika šećera
- 1 kašičica soka od limuna
- pavlaka (opciono)
Priprema:
U veliki lonac sipajte vodu da proključa i u nju potopite listove kupusa na dva minuta. Izvadite i ocedite.
U velikoj posudi pomešajte mleveno meso, pirinač, jaje, mleko, luk, šargarepu, so i biber, suvi začin.
Na svaki list kupusa nanesite oko dve kašike mešavine i umotajte kako fil ne bi ispao.
Rolnice poređajte u jednom sloju u pekač.
Pomešajte sos od paradajza, šećera i limunov sok i prelijte preko sarmice.
Pokrijte i kuvajte na niskoj temperaturi nekoliko sati kao i svaku sarmu.
Servirajte toplo i poslužite uz kašiku kisele pavlake.
(Telegraf.rs)