Rižoto od pečuraka i piletine: Kremasto, bogato i ukusno jelo spremljeno od ostataka predhodnog ručka
Naučite da napravite kremasti, prijatni rižoto, odličan da iskoristite ostatak nepojedene spremljene piletine od predhodnog dana
Pred vama je odličan recept da iskoristite ostatke spremljene piletine od predhodnog oborka.
Sastojci:
- 50 g putera
- 85 g dimljene slanine
- 1 veliki luk, sitno isečen
- 250 g pečuraka, debelo isečenih
- 300 g pirinča
- 150 ml suvog belog vina
- 1,4 l pileće supe od kocke
- 140 g kuvanog pilećeg temeljca
- 500 g ostataka spremljene piletine
- 200 g parmezana
- peršun za dekoraciju
- so i biber po ukusu
Priprema:
Zagrejte puter u velikom tiganju. Dodajte slaninu i pržite pet minuta na laganoj vatri. Umešajte luk i pržite još 10 minuta dok ne omekša, ali da ne dobije boju.
Stavite pečurke i nastavite da pržite, mešajući oko pet minuta.
Umešajte pirinač za rižoto i kuvajte na srednjoj vatri dva minuta dok pirinač ne postane providan.
Sipajte vino i ostavite ga da provri.
Sipajte četvrtinu pileć supe i podesite tajmer na 20 minuta.
Nastavite sa kuvanjem, mešajući veoma često, dolivajući još malo supe kako se upije – ovo je najbolje uraditi u još tri faze, dok se pirinač ne skuva i dok se većina supe ne upije (možda vam neće trebati sva pripremljena količina). Tekstura sada treba da bude kremasta, kao puding od pirinča.
Ubacite piletinu, kratko zagrejte i ugasite ringlu.
Stavite parmezan i peršun i promešajte; pokrijte i ostavite da odstoji pet minuta da se više tečnosti upije u pirinač.
Začinite po ukusu i poslužite sa dodatnim parmezanom, ako želite.
(Telegraf.rs)