Recept za starinski sutlijaš: Ovako su ga spremale naše bake

Vreme čitanja: oko 1 min.

Brz i ukusan desert kom se svi rado vraćamo

Foto: Shutterstock

Sutlijaš je tradicionalni istočnjački slatkiš koji podseća na detinjstvo. Međutim, domaćice sa naših prostora su ga vešto i rado spremale, te su mnogi od nas odrasli na njemu.

Danas sutlijašu dodaju razne namirnice poput banana, bobičastog voća i orašastih plodova, ali mi vam donosimo recept po kom su ga spremale naše bake.

Sastojci:

  • 8 kašika pirinč
  • 1 l mleka
  • 8 kašika šećera
  • 1 kesica vanil šećera
  • kakao za posipanje

Priprema:

Pirinač operite pod mlazom vodom, pa ga stavite u šerpu i nalijte vodom da ogrezne.

Pirinač kuvajte dok voda ne proključa, a onda šerpu sklonite sa ringle,

U drugu šerpu sipajte mleko, vanil i običan šećer i stavite da se kuva.

Dok mleko još nije proključalo dodajte pirinač i sve vreme mešajte.

Nemojte da vas uplaši ako je sutlijaš redak, jer će se kasnije stvrdnuti.

Kada mleko proključa, kuvajte još malo, pa sklonite šerpu i odmah ulijte sutlijaš u staklene posude.

Preko njega pospite kakao i ostavite malo da se ohladi

Prijatno!

(Telegraf.rs)