Kiseli krastavčići koji dugo ostaju hrskavi: Provereni recept za zimnicu koju svi vole
Isti presolac možete da koristite i za feferone
Od sveg povrća koje domaćice pripremaju za zimnicu čini se da su kiseli krastavčići u većini kuća u Srbiji najomiljeniji.
Lako se kombinuju sa drugim povrćem iz zimnice, čest su sastojak sendviča i kremastih zimskih obrok-salata jer odlično "podižu" ukus, ali se neretko događa da postanu mekani i samim tim neprivlačni za jelo.
Da bi kiseli krastavčići ostali hrskavi dugo vremena, pripremite provereni presolac koji čuva sve vitamine i minerale iz povrća. Isti presolac možete da koristite i za ostavljanje feferona za zimnicu.
Sastojci:
- 5 kg kornišona
- 3 litra vode
- litar sirćeta
- 6 kašika šećera
- 6 kašika soli
- kesica konzervansa
- biber u zrnu (po želji)
- mirođija (po želji)
Priprema:
Dobro operite krastavce, pa ih poređajte u suve tegle.
U veliku posudu sipajte sirće i vodu, dodajte šećer, so i konzervans, pa sve dobro promešajte varjačom. Ostavite da presolac odstoji desetak minuta, pa ga ponovo promešajte i kutlačom sipajte preko kornišona.
Po želji ubacite biber u zrnu i iseckanu mirođiju, hermetički zatvorite tegle i držite ih na suvom i hladnom mestu.
Prijatno!
(Telegraf.rs)