Još nije kasno za zimnicu: Recept za kiselu cveklu u tegli
Uživaćete u njoj u toku cele zime
Iako mnogima nije omiljeno povrće, cvekla je nepravedno zanemarana zbog brojnih benefita koje ima na naše zdravlje. Domaćice od cvekle prave sok, salate, ali i zimnicu.
Kisela cvekla u tegli je jedna od omiljenijih zimnica, a idealna je jer je savršeno uklapa uz sva jela.
Sastojci:
- 5 kg cvekle
- 1,5 litara vode
- 500 ml alkoholnog sirćeta
- 4 kašike šećera
- 3 kašike soli
- biber u zrnu
Priprema:
Cveklu dobro operite, pa je stavite u veću šerpu i nalijte vodom da ogrezne. Kuvajte je oko dva sata.
Vodu dolivajte po potrebi.
Kada je gotova, cveklu ostavite da se ohladi, pa je ogulite i osecite na kolutove.
Pomešajte sirće, vodu, so šećer i prelijte preko cvekle i ostavite da stoji tako najmanje 30 minuta.
U čiste tegle stavite malo bibera u zrnu, pa počnite da ređate cveklu.
Kada napunite teglu, prelijte je mešavinom vode i sirćeta tako da cvekla ogrezne.
Na dno veće šerpe stavite krpu ili peškir i stavite tegle, ali vodite računa da se ne dodiruju.
Sipajte vodu sve do poklopca.
Uljučite na umerenu vatru i ostavite da prokuva. Nakon ključanja kuvajte još oko pet minuta. Ugasite ringlu i ostavite tegle potopljene u šerpi da se u potpunosti ohlade.
Prijatno!
(Telegraf.rs)