Recept za oslić bez kapi ulja: Hrskava i ukusna riba za početak posta
Ručak koji mogu spremiti u početnici u kuhinji
Božićni post kojim se pravoslavni vernici pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista počinje danas, a završava se na Badnji dan, u petak, 6. januara 2023. godine.
Prema pravilu, na vodi se posti sredom i petkom, dok je ostalim danima dozvoljeno koristiti ulje. S obzirom na to da post traje punih 40 dana, za vas ćemo pripremati posne recepte koji će krasiti vašu trpezu.
Na današnjem jelovniku je oslić - ukusna riba koja nije zahtevna za spremanje.
Sastojci:
- 1 kg oslića
- 1,5 kašičica soli
- 1 kašičica suvog biljnog začina
- 100 g pšeničnog brašna
- 1 kašičica začinske paprike
Priprema:
Ribu dobro operite, pa je isecite napola, izvadite iznutrice i očistite je od peraja. U jednoj posudi pomešajte brašno, so, začinsku papriku i suvi biljni začin.
Ribu isecite na nekoliko delova, pa svaki uvaljajte u mešavinu brašna sa začinima.
U pleh stavite papir za pečenje, pa slažite komade ribe.
U zagrejanu rernu stavite pleh i pecite ribu 20 minuta na 200 stepeni.
Posle 20 minuta izvadite pleh iz rerne, pa okrenite ribu na drugu stranu i pecite je 15 minuta.
Kada je gotova, ribu služite uz pomfirt, salatu i omiljeni posni umak.
Prijatno!
(Telegraf.rs)