Starinski podvarak: Spremite se za Božićnu trpezu
Kombinacija kupusa i mesa je mnogo, ali jedan od recepata za pripremu podvarka se baš izdvaja, jer se priprema dugo i sa razumevanjem, onako kako se nekada kuvalo
Jedno od neizostavnih jela na tradicionalnoj Božićnoj trpezi obično je neka od đakonija napravljenih od kiselog kupusa, a najčešće su u pitanju sarma ili podvarak.
Kombinacija kupusa i mesa je mnogo, ali jedan od recepata za pripremu podvarka se baš izdvaja, jer se priprema dugo i sa razumevanjem, onako kako se nekada kuvalo.
A starinski ukus kojim će ovo jelo obogatiti vašu trpezu odvešće vas pravo u detinjstvo, u bakinu kuhinju i idilične snežne dane zimskog rasputa. I baš zato je idealan da ga spremite za predstojeći Božić.
Sastojci:
- 1,5 kg kiselog kupusa (glavica ili ribanac)
- 2 kašike masti
- 1 šargarepa sitno seckana
- 1 luk sitno iseckan
- 2 kašičice začinske paprike
- 10-ak zrna bibera
- lovorov list
- so
- biber
- pola šoljice pirinča
- 800 g suvog mesa (rebra, kosti)
- 200 g slanine, isckane na kockice
Priprema:
Ako već nemate pripremljen, iseckajte glavicu kiselog kupusa kao ribanac, malo ga ocedite i ostavite po strani.
U veliku šerpu stavite dve kašike masti i zagrejte. Potom propržite kockice slanine nekoliko minuta i, kada dobiju zlatnobraon boju, izvadite sa strane.
U masnoći potom prodinstajte luk dok ne postane staklast, ubacite šargarepu, ribanac, suvo meso (koje ste predhodno oprali) biber, lovor i začinsku papriku. Poklopite šerpu i smanjite temperaturu napola.
Dinstajte kupus, meso i povrće dobrih 40-ak minuta, uz povremeno mešanje. Ukoliko vam se učini da je potrebno, povremeno dospite malo vode, da kupus ne zagori.
Kada meso počne da otapada od kostiju, isključite ringlu i pripremite tepsiju u kojoj ćete da zapečete podvarak. Zagrejte rernu na 250 stepeni.
Proberite koske i izvadite ih ih kupusa, dodajte pirinač i već prženu slaninu, promešajte sve i prebacite u tepsiju za pečenje.
Smanjite temperaturu na 200 stepeni i ubacite podvarak u rernu. Pecite oko 30 minuta dok pirinač ne omekša. Vodite računa da vam podvarak ne zagori, a ukoliko počne da crni, samo prebacite parče folije preko njega u rerni i nastavite do kraja.
Uz podvarak vam nije potrebna salata, ali ako želite, možete da ga poslužite uz domaći hleb i pire krompir.
(Telegraf.rs)