Pilav sa junetinom: Recept za ukusan i zasitan ručak u kom će uživati cela porodica

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovako pripremljen pilav može da stoji nekoliko dana

Foto: Pixabay

U danima posle praznika mnoge domaćice imaju dilemu šta da pripreme za ručak, a da obrok ne bude previše kaloričan.

Mnoge posežu za starinskim receptima – čorbicama sa povrćem i mesom ili popularnim pilavom koji pripremaju sa piletinom ili junetinom.

Sastojci:

  • 400 g junećeg mesa
  • 4 šoljice pirinča
  • 2 šargarepe
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 krompira
  • struk praziluka
  • koren celera srednje veličine
  • 1 paškanat
  • svež list peršuna
  • so, biber, suvi začin, ulje
  • 50 ml pavlake za kuvanje

Priprema:

U šerpu sipajte vodu, pa spustite junetinu isečenu na kockice i kuvajte dok ne omekša.

Dok se meso kuva, očistite crni luk, šargarepu, praziluk, paškanat, krompir i celer, pa sve iseckajte.

U drugu šerpu sipajte ulje tek toliko da pokrije dno posude, izdinstajte crni luk i šargarepu, pred kraj dodajte praziluk i na kraju opran i oceđen pirinač. Nalijte vodom u kojoj ste kuvali junetinu, pa dodajte celer, paškanat, krompir i obarenu junetinu. Posolite, dodajte biber i suvi začin i kuvajte na laganoj vatri dok se pirinač ne skuva. Po potrebi dolivajte pomalo vode i promešajte varjačom da se pirinač ne bi zalepio za dno šerpe.

Uključite rernu da se zagreje, pilav prelijte pavlakom za kuvanje, pa ga stavite u rernu da se malo zapeče. Kad je ručak gotov, pospite ga seckanim svežim lišćem peršuna.

Služite uz salatu od svežeg kupusa, barenu cveklu, kiseli kupus ili turšiju.

Prijatno!

(Telegraf.rs)