Pilav sa junetinom: Recept za ukusan i zasitan ručak u kom će uživati cela porodica
Ovako pripremljen pilav može da stoji nekoliko dana
U danima posle praznika mnoge domaćice imaju dilemu šta da pripreme za ručak, a da obrok ne bude previše kaloričan.
Mnoge posežu za starinskim receptima – čorbicama sa povrćem i mesom ili popularnim pilavom koji pripremaju sa piletinom ili junetinom.
Sastojci:
- 400 g junećeg mesa
- 4 šoljice pirinča
- 2 šargarepe
- 2 glavice crnog luka
- 3 krompira
- struk praziluka
- koren celera srednje veličine
- 1 paškanat
- svež list peršuna
- so, biber, suvi začin, ulje
- 50 ml pavlake za kuvanje
Priprema:
U šerpu sipajte vodu, pa spustite junetinu isečenu na kockice i kuvajte dok ne omekša.
Dok se meso kuva, očistite crni luk, šargarepu, praziluk, paškanat, krompir i celer, pa sve iseckajte.
U drugu šerpu sipajte ulje tek toliko da pokrije dno posude, izdinstajte crni luk i šargarepu, pred kraj dodajte praziluk i na kraju opran i oceđen pirinač. Nalijte vodom u kojoj ste kuvali junetinu, pa dodajte celer, paškanat, krompir i obarenu junetinu. Posolite, dodajte biber i suvi začin i kuvajte na laganoj vatri dok se pirinač ne skuva. Po potrebi dolivajte pomalo vode i promešajte varjačom da se pirinač ne bi zalepio za dno šerpe.
Uključite rernu da se zagreje, pilav prelijte pavlakom za kuvanje, pa ga stavite u rernu da se malo zapeče. Kad je ručak gotov, pospite ga seckanim svežim lišćem peršuna.
Služite uz salatu od svežeg kupusa, barenu cveklu, kiseli kupus ili turšiju.
Prijatno!
(Telegraf.rs)