Neodoljivo hrskav turski đevrek: Recept za posno pecivo koje danima ostaje sveže
Iako mnoge domaćice koriste med za prelivanje đevreka kad ga spremaju u kućnoj radinosti, ono što ovom pecivu daje specifičnu boju, hrskavost i slast je melasa
Svako ko je makar jednom bio u Turskoj, morao je da proba simit, tamošnji đevrek uvaljan u susam. Recept koji turske domaćice i pekari koriste prenosi se s generacije na generaciju, a ono što razlikuje njihov đevrek od onog koji smo navikli da kupujemo u našim pekarama je upotreba melase u koju se testo potapa pre pečenja.
Melasu, gusti tamni sirup koji se dobija u proizvodnji šećera, možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane i koristiti je za pripremu simita koji danima ostaje svež.
Sastojci:
- 600 g brašna
- 400 ml vode
- kesica suvog kvasca (7 g)
- ravna kašičica soli
- 80 g melase
- 250 g susama
Priprema:
Zagrejte 350 mililara vode tek toliko da bude mlaka, pa je skinite sa ringle, dodajte kašiku brašna i suvi kvasac, razmutite i ostavite da odstoji desetak minuta.
U činiju sipajte brašno (ostavite jednu kašiku sa strane za pripremu preliva), dodajte aktivirani kvasac i so, pa zamesite meko testo. Kad testo počne da se odvaja od ivica činije, prekrijte ga pamučnom krpom i ostavite da odstoji sat vremena kako bi naraslo.
U zasebnu posudu sipajte melasu, dodajte joj kašiku brašna i 50 mililitara vode, pa sve dobro umutite tako da se brašno skroz rastvori i sjedini sa melasom i vodom.
Na suvom tiganju propržite susam tek da zamiriše, pa ga stavite sa strane da se ohladi.
Premesite testo, razvucite ga oklagijom i isecite na 10 delova. Svaki deo razvaljajte u dugačak štap, pa ga presavijte napola i uvijte u spiralu, spajajući krajeve.
Svaki đevrek najpre spustite u rastvor napravljen od melase, vode i brašna, ocedite od viška tečnosti, pa uvaljajte u pečeni susam i ređajte na pleh obložen pek-papirom.
Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok simiti ne porumene.
Prijatno!
(Telegraf.rs)