Madžun palenta – doručak kojim ćete oduševiti ukućane
Palenta je omiljeno jelo na našim prostorima, a ovaj recept priprema se nešto drugačije od klasičnog
Jednostavan recept za palentu, ukusno i hranljivo jelo domaćice su odvajkada spremale na našim prostorima za doručak ili večeru i služile uz mleko, kajmak, sir, salatu...
Žuto kukuruzno brašno našlo se i u projari, proji, projanici i ostalim verzijama kukuruznog hleba sa brojnim dodacima.
Vremenom, i palenta je dobila brojne obogaćene verzije, a jedna od njih je i madžun palenta sa orasima i povrćem.
S obzirom na to da se po kuvanju razliva u okrugli pleh dok se ne stegne, možete je ponuditi mališanima kao picu koja je svakako zdravija od one sa belim brašnom.
Sastojci:
- 250 g kukuruznog brašna
- 50 g oraha
- 20 g putera ili margarina
- pola kašičice soli
- 3 suve crvene paprike
- 1 plavi paradajz
- 2 sveže paprike ili paprike iz turšije
Priprema:
Sipajte vodu u šerpicu, dodajte so, puter ili margarin, pa zakuvajte kukuruzno brašno pomešano sa iseckanim orasima malo ređe nego za klasičnu palentu. Dok je još topla, dodajte joj isečene suve paprike, dobro promešajte, pa razlijte palentu u okrugli pleh i ostavite da se prohladi.
Ukoliko volite ljutu hranu, u tek skuvanu palentu možete da dodate kašiku ljute tucane paprike.
Dok se palenta hladi u tepsiji, očistite plavi paradajz od peteljke, pa ga isecite na malo deblje kolutove, posolite i ostavite da odstoji desetak minuta da bi se oslobodio gorčine. Ocedite patlidžan, isecite ga na krupnije komade, dodajte mu papriku isečenu na trake i sve izdinstajte na malo ulja.
Preko palente poređajte izdinstan topli plavi paradajz i papriku, isecite palentu na kriške kao klasičnu picu i služite.
Uz ovo jelo izvanredno se slaže salata od pečenih paprika posutih iseckanim belim lukom, jogurt, kao i povrće iz turšije.
Prijatno!
(Telegraf.rs)