Ideja za ručak: Spremite rižoto od spanaća i limuna sa hrskavom pršutom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svež recept, pun prolećnih ukusa

Foto: Shutterstock

Kao prve vesnike proleća, koji se stidljivo pojave pre nego što nastupi eksplozija zelene boje u prirodi, prizivamo tople prolečne dane sa receptom za zeleni rižoto.

Ovaj živopisni rižoto od zelenog spanaća sa hrskavim trakama pršute (ili slanine, kako ko voli), sa dodatnom svežinom limuna, jednostavno je savršen i hranjiv obrok za sve - pun prolećnih ukusa.

Zahteva malo veštine kao i kod svake pripreme rižota, ali je vredno truda.

Sastav: 

  • 750 ml toplog temeljca od piletine ili povrća
  • 100 g spanaća mala
  • veza peršuna
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 4 kriške pršute (ili mesnatije slanine) 
  • 10 g putera
  • 1 grančica timijana, ubrani listovi
  • 1 praziluk, beli deo sitno isečen
  • 1 veliki čen belog luka, sitno isečen
  • 150 g  pirinča za rižoto
  • 75 ml suvog belog vina ili vermuta
  • 20 g parmezana, narendanog plus dodatno za posluživanje
  • ½ limuna, sa koricom i sokom
  • 2 kašike pavlake za kuvanje (opciono)
  • muškatni oraščić, narendan 

Priprema:

Sipajte temeljac u šerpu i stavite da provri.

Spanać i peršun blanširajte u temeljcu 30 sekundi, a pogom ih izvadite šupljikavom kašikom i ostavite da se ohlade na trenutak.

Smanjite vatru.

Iscedite višak vode iz spanaća i peršuna, a zatim stavite u mašinu za hranu ili mini-seckalicu. Dodajte dve kašike maslinovog ulja i jednu kašiku vode, zatim umutite bilje u fini pire i ostavite po strani.

Zagrejte preostalo ulje u velikom tiganju i ispržite pršutu (ili slaninu) dok ne postane hrskava. Prebacite meso u tanjir obložen kuhinjskim papirom i ostavite sa strane.

U isti tiganj sada stavite polovinu putera, listiće timijana, praziluk i beli luk i začinite. Ostrugajte sve hrskave komadiće pršute sa dna tiganja i lagano pržite nekoliko minuta na srednjoj vatri dok praziluk ne omekša i ne ispusti mirise, ali ne porumeni.

Dodajte pirinač,  tako što ćete pažljivo da ga mešate dok se ne obloži sav u luku i dinstajte još dva minuta.

Potom sipajte vino i kuvajte još dva minuta dok ne ispari.

Zatim počnite da dosipate, prvo jednu kutlaču toplog temeljca i kuvajte dok sastojci ne upiju svu vodu, neprestano mešajući.

Nastavite sa ovim procesom kutlaču po kutlaču oko 20 do 30 minuta, neprestano mešajući, sve dok pirinač ne postane kremast, ali da je i dalje zrno celo.

Sklonite tiganj sa vatre i promešajte preostali puter, parmezan, veći deo limunove korice, limunov sok i pavlaku za kuvanje (ako je koristite).

Sada umešajte i pire od spanaća, pa dobro začinite sa malo sveže rendanog muškatnog oraščića.

Sipajte u tanjir u koji ćete da poslužite jelo i na vrh stavite parmezan, malo limunove korice i pršutu.

Ovaj specijalitet možete praviti i sa drugim, tanko sečenim izdinstanim mesom.

Video: Spremili smo turšiju i nije teško: Treba vam tegla i par sastojaka

(Telegraf.rs)