Bakin kolač, mekan poput oblaka: Recept za keksiće na kojima su odrasle generacije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mekani vafli koji se savršeno kombinuju sa džemom, medom ili kremom

Bakin kolač, poznat još i kao galete, obeležio je detinjstvo mnogih generacija rođenih na ovim prostorima. Svaka kuća imala je svoj recept za pravljenje ove brzinske poslastice koja je posluživana kao doručak ili večera uz mleko ili čaj, a vremenom je nastala i slana verzija galeta za grickanje dok gledamo TV program.

Mekane galete su posebno omiljene mališanima, jer se lako kombinuju uz med, džem ili krem, a praktične su i za užinu, jer ih je lako spakovati bez rizika da će se mrviti.

Ukoliko ste ljubitelj slatkih galeta, napravite ih po proverenom receptu i biće meke poput oblaka.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • kesica praška za pecivo
  • 3 jajeta
  • 10 kašika šećera
  • 250 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • korica limuna

Priprema:

Mikserom umutite belanca, dodajte im šećer, pa nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst šam. Potom dodajte žumanca, ulje, mleko, brašno i prašak za pecivo, pa mutite još pet minuta.

Na kraju, u dobijenu smesu dodajte izrendanu koricu limuna koja će galetama dati posebnu svežinu i lagan ukus.

U kalup za galete sipajte kašiku smese u svaki zaseban odeljak, pa pecite dok ne dobiju zlatnu boju. Dok su još vruće, galete prebacite u metalnu kutiju sa poklopcem kako bi što duže očuvale svežinu.

Prijatno!

(Telegraf.rs)