Posni kolač sa višnjama i grizom: Recept za poslasticu koja se brzo sprema i osvaja ukusom
Što duže stoji, to je lepši!
U danima posta mnoge domaćice imaju dilemu šta da pripreme ukućanima kao desert, a da to ne bude pita od gotovih kora sa voćem.
Rešenje je jednostavno - posni kolač sa višnjama i grizom koji se brzo priprema i što duže stoji, to postaje lepši.
Za odmeravanje sastojaka pripremite čašu od 200 mililitara.
Sastojci:
- 2 čaše brašna
- 2 čaše griza
- 2 čaše šećera
- pola čaše ulja
- kesica praška za pecivo
- 50 g posnog margarina
- 500 g višanja
Priprema:
Pomešajte dve čaše brašna, čašu šećera, dve čaše griza i prašak za pecivo, pa podelite smesu na dva dela. Smesa je praškasta i takva bi i trebalo da bude.
U drugoj posudi pomešajte višnje, jednu čašu šećera i ulje, pa i ovu smesu dobro promešajte. Višnje nemojte cediti, njihov sok je neophodan da bi tokom pečenja natapao praškasti deo kolača.
Tepsiju premažite biljnim margarinom, sipajte polovinu smese od brašna, griza, šećera i praška za pecivo i dobro utapkajte kašikom. Preko ove smese sipajte fil od višanja, šećera i ulja, a preko njega ostatak praškaste smese.
Izrendajte preostali margarin i rasporedite ga preko gornjeg sloja kolača.
Pecite oko 40 minuta na 170 stepeni. Kad se kolač potpuno ohladi, isecite ga na kocke i služite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)