Posni mafini sa limunom za doručak: Čija semenke ih čine posebno zdravim
Bilo da postite ili samo brinete o svom zdravlju, obožavaćete ovaj recept za veganske mafine sa limunom kao alternativu za obične mafine.
Osim što se prave bez jaja, a testo se savršeno diže i bez njih, umesto mlečnih sastojaka koristi se bademovo mleko, jabukovo sirće i maslinovo ulje koje sa limunom pravi fantastičnu kombinaciju ukusa.
Kokosov šećer se koristi kao zamena za rafinisan šećera, a umesto maka, u glazuri - koriste se čia semenke, koje dodaju hranljivu vrednost ovom zdravom doručku.
Sastojci
- 1 šolja bademovog mleka.
- 1 kašičica jabukovog sirćeta
- 1¾ šolje brašna
- ½ šolje bademovog brašna
- 2½ kašičice praška za pecivo
- ¼ kašičice sode bikarbone za kuvanje
- 1/2 kašičica soli
- 1/2 šolje + 2 kašike kokosovog šećera
- 1/3 šolje maslinovog ulja
- 5 kašika limunovog soka
- 1 vanilin šećer
- 1 kašika čia semenki
Za glazuru:
- ½ šolje veganskog krem sira
- 3 kašike soka od limuna
- korica jednog limuna
- 2 kašike meda
- 1 kašičica sirupa od limuna
Priprema
Zagrejte rernu na 200 stepeni i lagano nauljite pleh za mafine.
U maloj činiji pomešajte bademovo mleko i jabukovo sirće. Ostavite sa strane.
U velikoj činiji umutite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
U srednjoj činiji umutite šećer, maslinovo ulje, limunovu koricu, limunov sok i vaniliju. Potom umešajte mešavinu bademovog mleka.
Kombinujte mokre sastojke sa suvim sastojcima i mešajte dok se ne sjedine. Sipajte čia semenke.
Prespite testo u kalupe za mafine i pecite oko 16 do 17 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
Ostavite mafine da se ohlade oko deset minuta u plehu, a zatim prebacite na rešetku da se završi hlađenje.
Napravite glazuru. Ručnim mikserom ili u procesoru za hranu izmešajte krem sir, limunov sok, med i limunovu koricu dok ne postane glatka. Stavite na ohlađene mafine i ukrasite čia semenkama i limunovom koricom.
(Telegraf.rs)