Ideja za nedeljni ručak: Špikovan svinjski but sa aromatizovanim krompirom

Vreme čitanja: oko 1 min.

U ovom receptu svinjska pečenica je okupana vinom, belim lukom, ruzmarinom, medom, senfom i biberom

Foto: Shutterstock

Kada je u pitanju pripremanje brzog obroka koji je elegantan i zadovoljavajući, zaista ne možete pogrešiti sa bilo kojim receptom od svinjskog mesa.

U ovom receptu, svinjska pečenica je okupana vinom, belim lukom, ruzmarinom, medom, senfom i biberom. Dovoljno da vam pođe voda na usta.

Zajedno sa svinjetinom, krompir ide pravo u posudu za pečenje, da upije do hrskavosti sve te ukuse koji ga aromatizuju i savršeno idu uz špikovano meso.

Sastojci: 

  • 1 kilogram svinjskog buta
  • 3-4 glavice belog luka
  • 2-3 grančice ruzmarina
  • biber u zrnu
  • lovorov list
  • ulje
  • veća glavica crnog luka
  • 1 kilogram krompira
  • 2-3 paradajza (opciono) 

za marinadu:

  • 150 ml crnog vina
  • 2 kašike soka od limuna
  • dve kašike meda
  • ruzmarin
  • senf
  • so i biber
  • majčina dušica

Priprema: 

Pre nego što počnete sa špikovanjem mesa, dobro je da ga očistite od žila.

Nakon toga ga špikujte zrnima bibera, izmrvljenim lovorovim listom, ruzmarinom i belim lukom. Posolite meso po ukusu i potom stavite u marinadu.

Marinadu pravite tako što pomešate vino, sok od limuna, med, ruzmarin, senf majčinu dušicu, so i biber. Začinjeno špikovano meso ostavite jednu noć u frižideru.

Drugog dana ga prebacite u duboku posudu za pečenje i prelijte uljem. Isecite krupno glavicu luka i stavite u tepsiju, potom prespite ostatak marinade i jednu šolju vode.

Sve uvijte aluminijumskom folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni odo dva sata. Nakon toga skinite foliju i oko mesa isecite i stavite krupne komade krompira. Neko voli da doda i paradajz.

Pecite još 30 minuta ili dok krompir nije pečen. Ako vam se učini da se meso previše suši, ili ga izvadite ili ponovo prekrite folijom.

Kada je sve gotovo, izvadite pleh iz rerne i ostavite meso malo da "diše". Poslužite sa salatom po izboru.

(Telegraf.rs)