Fokača sa maslinama: Mirisna tanka pogača koja je najbolja dok je topla

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neodoljiv miris i ukus!

Foto: Shutterstock

Mirisno maslinovo ulje i začini koji joj daju bogatu aromu, ovu tanku pogaču razlikuju od ostalih. Tek izvađena iz rerne razgrabiće se za tren oka i učiniće da celoj porodici dan lepo počne. Uživajte u pripremi i ovom receptu.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • polovina kockice kvasca
  • 3 dl tople vode
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • zelene ili crne masline
  • 1 grančica ruzmarina (po želji)
  • maslinovo ulje
  • so

Priprema:

Najpre stavite kvasac u malo tople vode i dodajte malo šećera i brašna, pa ostavite da nadođe. Potom u jednu posudu sipajte brašno, pa stavite četiri kašike maslinovog ulja, šećer, so, nadošli kvasac i još malo tople vode. Testo zamesite tako što ćete ga mešati varjačom, a potom ga ostavite na toplom da naraste i prekrijte krpom.

Zatim obložite pleh papirom za pečenje i u njega rukama rasporedite smesu. Preko testa stavite masline i ruzmarin po želji, pa prelijte sa još malo maslinovog ulja i pospite solju.

Pecite na 180 stepeni dok ne porumeni.

Prijatno!

(Telegraf.rs)