Podrobica ili podrobac: Staro srpsko jelo i delikates za iskusne gurmane
Ovo je zaista pravi specijalitet
Podrobica je delikates koji je uglavnom "rezervisan" za istinske gurmane. Kada čuju od čega se ovo jelo pravi, većina ljudi ne želi da ga proba - a pravi se od jagnjećih iznutrica.
Sastojci:
- jagnjeće iznutrice (creva i džigerica)
- pirinač
- luk
- šargarepa
- majčina dušica
sastojci za preliv:
- jaja
- kiselo mleko
Priprema:
Najbitniji deo pripreme ovog jela je pranje i čišćenje iznutrica.
Naime, crevca treba oprati u više voda.
Kombinuju se voda, sirće i soda bikarbona. Sriće i soda izvlače miris i eventualno negativne sastojke.
Džigericu je dovojlno oprati u par voda da bi se smanjio udeo krvi.
Iznutice se skuvaju, a potom sitno iseckaju.
U njih se doda prethodno propržen luk i šargaepa kao i malo skuvanog pirinča koji trevada upije višak vode i masnoće.
Sve se dobro pomeša, prelije jajima i ovčijim kiselim mleko, a zatim se zapeče u rerni.
Prijatno!
Video pogledajte na početku teksta.
(Telegraf.rs)