Kuvani sirup od zove: Starinski recept za napitak koji će vas vratiti u dane detinjstva
Iako se sok od zove može napraviti bez kuvanja, sirup je ponovo postao popularan, jer može mnogo duže da stoji i ima intenzivniji, puniji ukus
Malo je porodica u Srbiji koje tokom maja ne pripremaju sok ili sirup od zove koji je, uz sok od višnje, najpopularniji bezalkoholni napitak na ovim prostorima.
Recept za pripremu nekuvanog soka veoma je jednostavan. U pet litara vode trebalo bi namakati 40 cvetova zove 24 sata, a onda dodati šećer i limuntus, ostaviti da odstoji još 24 sata, pa razliti u flaše i držati na tamnom mestu.
Za pripremu sirupa od zove potrebno je malo više vremena, ali je prednost sirupa u tome što može duže da stoji u odnosu na običan sok. Uz to, sirup ima intenzivniji, puniji ukus.
Sastojci:
- 30 cvetova zove
- 3 kg šećera
- 3 kesice limuntusa
- 3 l vode
Priprema:
Cvetove zove operite pod slabijim mlazom vode, pa ih spustite u posudu i prelijte hladnom vodom. Ostavite da odstoje tako 24 sata, a posudu u kojoj se cvetovi namaču prekrijte gazom ili pamučnom krpom. Neophodno je da ne ukinete dotok vazduha - zato nemojte koristiti poklopac.
Posle 24 sata procedite tečnost kroz gazu, dodajte šećer i kuvajte na laganoj vatri. Kad se na površini posude pojavi bela pena, skinite posudu sa ringle, ostavite sirup da se ohladi, pa dodajte limuntus i sve dobro promešajte.
Sipajte sirup u staklene flaše, zatvorite ih i držite na tamnom mestu.
Prijatno!
(Telegraf.rs)