Brza torta od jagoda i keksa: Recept za kremastu poslasticu, spremnu za pola sata

Vreme čitanja: oko 1 min.

Spremite mikser i zaboravite na šporet

Foto: Shutterstock

U sezoni jagoda malo je domaćica koje će odoleti da ne naprave neki kolač ili tortu od ovog voća.

Prednost recepta koji vam donosimo je u tome što ne morate da uključite ni rernu, ni ringlu – sve što vam je od aparata potrebno za pripremu ove torte je mikser.

Sastojci:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 500 ml kisele pavlake
  • 200 g šećera u prahu
  • 500 g mlevenog keksa
  • 300 g jagoda + 100 g jagoda za ukrašavanje
  • 300 g šlaga
  • 100 ml kisele vode

Priprema:

Slatku pavlaku sipajte u činiju, pa je mutite dva minuta. U početku ne sme da bude sasvim umućena, jer ćete joj kasnije dodavati sastojke i dodatno mutiti.

U drugu činiju sipajte kiselu pavlaku, dodajte šećer u prahu i umutite, pa sve dodajte u činiju sa slatkom pavlakom. Sve sastojke opet dva minuta mutite mikserom. Potom dodajte mleveni keks i još malo mutite mikserom, a onda i varjačom.

Jagode operite, očistite od peteljki, pa polovinu iseckajte, a drugu polovinu stavite u blender i izmiksajte da bi torta dobila lepu boju. Dodajte izblendane, a onda i iseckane jagode prethodno pripremljenoj smesi i sve sjedinite varjačom.

Posudu u koju ćete staviti tortu obložite providnom folijom tako da krajevi vire sa svih strana. Ulijte smesu za tortu, poravnajte špatulom, pa prebacite krajeve providne folije tako da prekrijete tortu i stavite posudu sa tortom u zamrzivač na dva-tri sata.

Dok se torta hladi, umutite šlag sa kiselom vodom. Preostalih 100 grama jagoda operite, očistite od peteljki i presecite na polovine.

Kad se torta ohladila, spremite tacnu na koju ćete je okrenuti. Preko torte stavite umućen šlag, po želji je ukrasite seckanim jagodama, secite i služite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)