Sirup od kajsija: Starinski recept za sok koji može dugo da stoji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da bi sirup što duže opstao, pored šećera neophodno je dodati i malo konzervansa i limuntusa

Foto: Shutterstock

Osim soka od zove i višanja, domaćice na našim prostorima svakog leta spremaju i sirup od kajsija.

Recept za pripremu vremenom je doživeo modifikacije, pa se danas priprema pomoću štapnog miksera i sa malom količinom šećera, ali takav sok može da opstane svega desetak dana.

Ukoliko želite da obradujete ukućane starinskim sirupom od kajsija koji ćete im poslužiti i tokom zime i narednog proleća, sledite ovaj recept.

Sastojci:

  • 2 kg kajsija
  • 1,5 kg šećera
  • 1,5 l vode
  • pola kesice limuntusa
  • pola kesice konzervansa

Priprema:

Kajsije operite, pa im odstanite koštice. Polutke kajsija sameljite na mašini za meso, dodajte šećer i vodu i ostavite da odstoje sat vremena.

Posudu sa kajsijama, šećerom i vodom stavite na ringlu da provri, pa smanjite jačinu ringle i nastavite da kuvate na srednje jakoj temperaturi još pola sata. Dok je sirup topao, procedite ga kroz sitnu cediljku, pa ga vratite u šerpu i ostavite da se kuva još pet do deset minuta.

Isključite ringlu, u posudu sa sirupom dodajte limuntus i konzervans, dobro promešajte i dok je sirup još topao, razlijte ga u staklene flaše, hermetički ih zatvorite i čuvajte na hladnom i mračnom mestu (ne u frižideru).

Razblažite količinom vode po želji i uživajte u ukusu.

Prijatno!

(Telegraf.rs)