Jafa kolač, lepši od svake torte: Recept za poslasticu koja će vas vratiti u detinjstvo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Umesto rendanja zamrznutih pomorandži koristite one koje ste samleli u secku ili na mašini za mlevenje mesa - ukus kolača će ostati isti

Foto: Shutterstock

Iako će tokom leta mnogi najradije odabrati sladoled za desert, većina domaćica će makar za vikend obradovati ukućane kolačima. Jedan od recepata kom se uvek rado vraćamo je onaj za jafa kolač.

Malo je onih koji će odoleti spoju pomorandže i čokolade u sočnom kolaču koji se lako priprema i ukusom nas vraća u detinjstvo.

Umesto rendanja zamrznutih pomorandži koristite one koje ste samleli u secku ili na mašini za mlevenje mesa - ukus kolača će ostati isti.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 1 kg šećera
  • 500 g brašna
  • 500 ml mleka
  • 250 ml ulja
  • 3 kašike kakao-praha
  • 3 pomorandže
  • 300 g pekmeza od kajsija
  • 2 kesice praška za pecivo
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 50 ml slatke pavlake

Priprema:

Umutite dva jajeta sa 300 grama šećera, 200 grama brašna, kesicom praška za pecivo, 200 mililitara mleka i 100 mililitara ulja. Sve dobro sjedinite, pa sipajte u podmašćen i brašnom posut pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok se patišpanj ne odvoji od ivica pleha.

Ohlađen patišpanj sitno izmrvite, dodajte mu pekmez od kajsija i 300 grama šećera koji ste prethodno ušpinovali sa malo vode (ređe nego za slatko). U smesu dodajte tri pomorandže koje ste prethodno izradili u secku ili samleli na mašini za meso. Sve dobro izmešajte i stavite sa strane.

Umutite tri jajeta sa 400 grama šećera, 300 grama brašna, 300 mililitara mleka i 150 mililitara ulja. Smesi dodajte prašak za pecivo i kakao-prah, pa još jednom sve dobro izradite varjačom. Sipajte smesu u podmazan i brašnom posut okrugli pleh ili dublju šerpu, pa pecite na 200 stepeni dvadesetak minuta.

Izvadite okruglu koru iz posude za pečenje, prebacite je na poslužavnik, pa na nju ravnomerno nanesite fil sa pomorandžama, izmrvljenim patišpanjom i pekmezom od kajsija. Ostavite kolač da malo odstoji, pa ga prelijte čokoladom glazurom.

U šerpicu sipajte slatku pavlaku i izlomljenu čokoladu za kuvanje, pa rastapajte na tihoj vatri. Kad se sastojci sjedine, prelijte glazuru preko kolača i ostavite da se stegne.

Po želji, kolač možete da ukrasite umućenom slatkom pavlakom ili šlagom.

Prijatno!

(Telegraf.rs)