Muhalebija sa malinama: Recept za najlepši letnji kolač koji osvežava i rashlađuje
Ako ste ljubitelj tradicionalnog turskog slatkiša u čaši, ovaj kolač će vam se još više dopasti
Tradicionalna turska poslastica muhalebija, koja se pravi od griza, šećera, mleka i kokosa, dobila je novu verziju u vidu kolača.
Izvorni recept je obogaćen filom od malina, a kolač je toliko lako napraviti da će uspeti čak i početnicima u kuhinji.
Sastojci:
- 350 g griza
- 600 g šećera
- 250 ml mleka
- 2 kašike brašna
- kesica praška za pecivo
- 300 g malina
- kesica pudinga od vanile
- 1 limun
- 100 g kokosovog brašna
Priprema:
U činiju sipajte griz, brašno, 250 grama šećera, prašak za pecivo, kokosovo brašno i mleko, pa sve dobro izmešajte i ostavite da odstoji sat-dva. Možete, takođe, i da umutite ovu smesu uveče, pa da ujutro ispečete kolač.
U podmazan pleh sipajte smesu za patišpanj, pa pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok se kolač ne odvoji od ivica pleha.
Dok se kolač peče, skuvajte sirup. U šerpicu sipajte 150 grama šećera, malo vode i sok od jednog limuna, pa kuvajte dok ne provri. Ostavite sirup da se prohladi, pa ga prelijte preko vrućeg kolača.
Dok kolač upija sirup, skuvajte fil od malina. U šerpu sipajte maline, dodajte im preostalih 200 grama šećera i oko 300 mililitara vode, pa kuvajte na malo jačoj temperaturi. Dok se maline kuvaju, razmutite prašak za puding od vanile u malo vode, pa kad voda sa malinama proključa, lagano sipajte razmućen prašak za puding i mešajte varjačom sve dok se smesa ne zgusne.
Vruć fil od malina prelijte preko muhalebije, pa ostavite kolač da se stegne i rashladi u frižideru. Po želji pospite malo kokosovog brašna preko kolača, secite na kocke i služite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)