Banica sa sirom i spanaćem: Recept za hrskavu pitu od gotovih kora
Popularno južnjačko jelo možete da poslužite za doručak i večeru, uz jogurt ili kiselo mleko
Pita banica nekada je bila nezaobilazna na trpezama u kućama na jugu Srbije. Domaćice su je mahom pravile od sukanih kora, a u današnje vreme sve je više onih koje koriste deblje kupovne kore, dok je ostatak recepta ostao nepromenjen.
Banica se može praviti samo sa sirom, potom sa sirom i spanaćem, a u slatkoj verziji sa jabukama ili rendanom bundevom.
Ukoliko želite da obradujete ukućane slanom banicom sa sirom i spanaćem, ovaj recept će vam biti pravo osveženje.
Sastojci:
- 500 g debljih kupovnih kora
- 100 g masti
- 300 g spanaća
- 300 g sira
- 3 jaja
- čaša pavlake
- so
- 50 g susama
Priprema:
Spanać obarite u slanoj vodi, pa ga procedite i iseckajte. Pomešajte ga sa umućenim jajima i izmrvljenim sirom.
Dve kore poprskajte rastopljenom mašću, uzdužno stavite nadev od jaja, spanaća i sira, pa urolajte i ređajte u tepsiju koju ste prethodno podmazali mašću. Na isti način utrošite sve kore i nadev.
Svaku banicu poprskajte mašću i pospite susamom, pa ih pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko pola sata.
Služite vruće, uz hladan jogurt ili kiselo mleko.
Prijatno!
(Telegraf.rs)