Banica sa sirom i spanaćem: Recept za hrskavu pitu od gotovih kora

Vreme čitanja: oko 1 min.

Popularno južnjačko jelo možete da poslužite za doručak i večeru, uz jogurt ili kiselo mleko

Foto: Shutterstock

Pita banica nekada je bila nezaobilazna na trpezama u kućama na jugu Srbije. Domaćice su je mahom pravile od sukanih kora, a u današnje vreme sve je više onih koje koriste deblje kupovne kore, dok je ostatak recepta ostao nepromenjen.

Banica se može praviti samo sa sirom, potom sa sirom i spanaćem, a u slatkoj verziji sa jabukama ili rendanom bundevom.

Ukoliko želite da obradujete ukućane slanom banicom sa sirom i spanaćem, ovaj recept će vam biti pravo osveženje.

Sastojci:

  • 500 g debljih kupovnih kora
  • 100 g masti
  • 300 g spanaća
  • 300 g sira
  • 3 jaja
  • čaša pavlake
  • so
  • 50 g susama

Priprema:

Spanać obarite u slanoj vodi, pa ga procedite i iseckajte. Pomešajte ga sa umućenim jajima i izmrvljenim sirom.

Dve kore poprskajte rastopljenom mašću, uzdužno stavite nadev od jaja, spanaća i sira, pa urolajte i ređajte u tepsiju koju ste prethodno podmazali mašću. Na isti način utrošite sve kore i nadev.

Svaku banicu poprskajte mašću i pospite susamom, pa ih pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko pola sata.

Služite vruće, uz hladan jogurt ili kiselo mleko.

Prijatno!

(Telegraf.rs)