Sočna baklava od gotovih kora: Recept sa jogurtom za mnoge domaćice je neprevaziđen
Starinski recept za poslasticu koju svi vole
Ljubitelji slatkiša teško će odoleti baklavi, kolaču koji mnogi stavljaju na vrh lestvice najukusnijih poslastica.
Iako svaka domaćica ima svoj recept, gotovo sve će se složiti da je onaj sa jogurtom klasik kom se rado vraćaju.
Sastojci:
- 500 g tankih kora za baklavu
- 400 g mlevenih oraha
- 4 jaja
- 300 ml jogurta
- 150 ml ulja
- 1 prašak za pecivo
- 700 g šećera
- 1 limun
Priprema:
U činiji umutite jaja, jogurt, ulje i prašak za pecivo.
Tepsiju premažite uljem, pa spustite dve kore, preko njih sipajte malo preliva od jaja, ulja, jogurta i praška za pecivo, pa stavite treću koru. Na treću koru stavite deo mlevenih oraha, pa preko njih stavite četvrtu koru i premažite je filom. Isto uradite i sa petom korom, a na šestu opet stavite mlevene orahe.
Na isti način jutrošite sve kore, mlevene orahe i fil.
Poslednju koru nemojte premazivati filom. Isecite je na rombove, pa spustite baklavu da se peče u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumeni.
Dok se baklava peče, spremite sirup. U šerpu sipajte pola litra vode, 700 grama šećera i sok od limuna, pa kuvajte na srednje jakoj temperaturi. Kad počne da vri, skidajte belu penicu koja će se pojaviti na vrhu. Sirup kuvajte desetak minuta od trenutka ključanja i vrućeg ga prelijte preko ispečene prohlađene baklave.
Ostavite baklavu da upije sirup, pa uživajte u savršenom ukusu.
Prijatno!
(Telegraf.rs)