Posne urmašice, okupane u slatkom sirupu: Recept za tradicionalni kolač koji svi vole

Vreme čitanja: oko 1 min.

Obradujte ukućane kolačima koji što duže stoje to su lepši

Foto:Shutterstock

Najjednostavniji recepti za kolače omiljeni su svim domaćicama zbog malog broja sastojaka koje mahom svi imamo u kući i brze pripreme.

To je slučaj i sa urmašicama, tradicionalnim slatkišem za čiju pripremu nije potrebno mnogo vremena, a uvek osvajaju ukusom.

Originalni recept podrazumeva upotrebu maslaca, a u danima posta možete da obradujete ukućane posnom verzijom ovog kolača tako što ćete umesto maslaca koristiti ulje.

Sastojci:

  • 350 g brašna
  • kesica praška za pecivo
  • 2 dl ulja
  • 300 g šećera
  • 300 ml vode
  • 1 limun

Priprema:

U šerpu sipajte 100 mililitara vode i 200 mililitara ulja, pa stavite na ringlu da provri. Tad skinite šerpu sa ringle, umešajte brašno i prašak za pecivo, dobro razmutite da se sastojci sjedine, pa na kratko vratite na ringlu, sve vreme mešajući varjačom. Kad testo počne da se odvaja od dna šerpe, skinite posudu sa ringle i ostavite da se ohladi.

Dok se testo hladi, skuvajte sirup.

U šerpu sipajte 200 mililitara vode, dodajte šećer i limun isečen na kolutove (sa sve korom), pa kuvajte dok se na površini ne pojavi bela pena. Tad skinite šerpicu sa ringle i ostavite sa strane da se preliv prohladi.

Tepsiju premažite uljem, kašikom odvadite deo ohlađenog testa, pritisnite ga sa jedne strane na rende i spustite u tepsiju. Na isti način utrošite preostalo pripremljeno testo.

Pecite urmašice na 200 stepeni dok ne porumene, pa ih vruće prelijte prohlađenim sirupom i ostavite da odstoje u tepsiji dok ne upiju svu tečnost.

Prijatno!

(Telegraf.rs)