Slani rolat od tikvica bez trunke brašna: Jelo za sve prilike

Vreme čitanja: oko 1 min.

Možete da ga pripremite za svoje najmilije ili za posebne goste

Foto: Shutterstock

Recept za slani rolat od tikvica se pravi bez trunke brašna.

Možete da ga pripremite za svoje najmilije ili za posebne goste. Pošto nema brašna, pogodan je i za one koji su netolerantni na gluten, a dobar je i za dijete jer ima manje ugljenih hidrata. Generalno, svako ko voli povrće, obožavaće i ovo jelo.

Nećete da pogrešite ako ga poslužite i kao glavno jelo za doručak ili ručak, ili kao predjelo, ili kao prilog.

Sastojci

  • 2 tikvice srednje veličine (sitno iseckane ili izrendane)
  • 4 jajeta
  • 2 čena belog luka (izgnječen)
  • ¼ šolje narendanog parmezana
  • ¼ šolje narendanog kačkavalja 
  • 2 kašike sveže seckane mirođije
  • 1 kašičica soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 250 g krem-sira
  • 250 g šunke (ili nekog drugo delikatesnog mesa po izboru)

Priprema: 

Uključite rernu i zagrejte je na 200 stepeni.

Pripremite i obložite pleh sa papirom za pečenje.

Operite tikvice i sitno iseckajte ili izrendajte u činiju, potom stavite u peškiri li krpu i pokušajte da iscedite što više vode iz njih. Potom ih vratite u činiju.

Razbijte jaja i dodajte ih u tikvice. Dospite beli luk, parmezan, kačkavalj, mirođiju, so i biber i sve dobro promešajte.

Prespite smesu iz posude u pleh i spatulom formirajte pravougaonik.

Pecite koru na 200 stepeni oko 15 do 20 minuta. Kada je pečena, izvadite je iz rerne i ohladite najmanje 10-15 minuta.

Kada se ohladi, koru pažljivo premažite sa krem sirom i poređajte kriške šunke.

Zarolajte koru u rolat uz pomoć pek-papira i stavite ga u frižider da se ohladi oko pola sata.

Rolat opciono možete da dekorišete sa kiselom pavlakom i dodatnim narendanim parmezanom.

Prijatno!  

(Telegraf.rs)