Gomboce iz Vojvodine osvajaju i ukusom i izgledom: Recept koji ćete dobro zapamtiti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dobro poznata poslastica u nešto drugačijem ruhu

Foto: Shutterstock/Dar1930

Dobro se sećate kako su naše bake pravile dobre, stare i proverene recepte i uveseljavale nas poslasticama koje bi stavljale na trpezu.

Sigurno su jedan od takvih deserata bile i knedle, odnosno popularne gomboce, sa čijim receptom su mogle da eksperimentišu. Mogu biti punjene šljivama, kajsijama, omiljenim džemom, a u nastavku se nalazi recept koji je karakterističan za Vojvodinu i koji će vas sigurno odmah osvojiti.

Sastojci:

  • 1,5 kg krompira
  • 500 g šljiva
  • 3 kašike šećera
  • 500 g brašna
  • 1 kesica vanilin šećera
  • malo praška za pecivo
  • 3 jajeta
  • 1 kašika masti
  • so i ulje
  • 500 g prezli
  • 2 kašike masti

Priprema:

Dve trećine krompira oljuštite i isecite na sitnije kocke i obarite u slanoj vodi sa dodatkom ulja. Kada bude gotov, iscedite ga i dobro ispasirajte, pa ostavite da se ohladi.

Kada se to dogodi, ubacite jaja, so, šećer, vanilin šećer i malo praška za pecivo, pa smesu izradite rukama. U zavisnosti od toga koliko ste dobro ocedili krompir, pazite koliko ćete brašna dodati. Bitno je da dobijete smesu koja se neće lepiti za prste.

Dobijeno testo podelite na jufkice i oklagijom ih razvaljajte na kvadrate i u sredinu ubacite po polovinu šljive, ili bilo čega drugog, zavisi od toga sa čime ih pravite. Lagano uvijte kvadrat i formirajte knedlu.

Na masti propržite prezle, pa kad budu gotove možete ih zasladiti po ukusu.

U šerpi sipajte vodu, pa kad proključa, ubacujte knedle. Kada isplivaju na površinu, ostavite ih još neki minut jer im treba duže vremena da budu gotove. Rešetkom ih vadite i stavljajte na tanjir u koji ste sipali prezle i dobro uvaljajte pa poslužite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)