Baklava sa kremom: Predivan recept koji budi čula

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poslastica koja se lako pravi, a svima se dopadne

Foto: Pixabay/ha11ok

Baklava je jedna od omiljenih poslastica koja nam dolazi sa Bliskog istoka.

Ovaj desert je toliko prost za pravljenje da će i manje iskusne domaćice uspeti da ga spreme. Najpoznatija baklava je ona sa orasima, ali u nastavku možete pronaći recept za nešto drugačiju poslasticu - baklavu sa kremom.

Sastojci:

za sirup:

  • 150 ml vode
  • 150 g šećera
  • 100 g meda
  • 100 ml soka od limuna

za baklavu:

  • 40 kora za pitu
  • 1 šolja putera
  • 200 g čokoladnog krema
  • 250 g sitno seckanih oraha

Priprema:

Prvo pripremite sirup koji će se taman ohladiti dok spremate baklavu.

U šerpu sipajte vodu, šećer, med i sok od limuna i stavite da provri. Kada se to desi, smanjite temperaturu i kuvajte oko 10 minuta, pa sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi.

Tepsiju u kojoj ćete peći baklavu premažite otopljenim puterom i stavite dve kore i takođe premažite otopljenim puterom. Tako ćete raditi sa svakom narednom korom koju budete stavljali.

Krem u tankom sloju namažite preko kore pa pospite sitno seckane orahe (ili mlevene ako tako više volite). Ređajte kore jednu na drugu, premazanu puterom i filujte kao i ovu prvu. Na kraju kad stavite i poslednju koru samo je premažite puterom, obilnije nego ostale. Ako želite, vaša je odluka, možete preko jedne kore da namažete krem, a preko naredne orahe, a možete kao što je ovde u receptu da spajate oba sastojka zajedno.

Isecite baklavu na komade željene veličine i pecite do 50 minuta na 220 stepeni. Kada je izvadite iz rerne, prelijte dobro ohlađenim sirupom. Tom prilikom ćete čuti da baklava "cvrči" kao reakcija hladnog sirupa i vrele baklave.

Najbolje je da je ostavite nekoliko sati da se ohladi pre nego što je poslužite. Ne bi bilo loše da je poslužite sa kuglom sladoleda.

Prijatno!

(Telegraf.rs)