Štrudla čiju šaru svi znamo: Tradicionalni recept za desert sa makom savršen je za ovo vreme
Zalogaj kom je nemoguće odoleti uz kaficu ili čaj
Štrudla sa makom je poznata u zemljama širom Evrope, ali i u Turskoj i Rusiji.
Ovo je štrudla koju mnogi pamte još iz detinjstva, a vrlo joj se obraduju i dan-danas. Ako ste poželeli da je pripremite, onda će vam ovaj tradicionalni recept biti od velike pomoći.
Štrudlu sa makom uvek možete poslužiti kao desert ili uz kafu ili čaj, a evo kako da je pripremite.
Sastojci:
za testo:
- 2 šolje brašna
- prstohvat soli
- 1/2 šolje mlake vode
- 1/2 šolje mleka
- 1/4 šolje ulja
za fil:
- 1 šolja mleka
- 1 šolja maka
- 1/2 šolje šećera
- 1/2 šolje mlevenih oraha
- prstohvat soli
- prstohvat vanilin šećera (opciono)
- 2 kašike putera
Priprema:
U većoj činiji pomešajte brašno i prstohvat soli. Dodajte mlaku vodu, mleko i ulje, a zatim dobro izmešajte dok ne dobijete glatko testo.Prekrijte testo krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.
U šerpu stavite mleko da provri, a zatim dodajte mak i kuvajte na laganoj vatri oko pet do sedam minuta, povremeno mešajući.
Dodajte šećer, orahe, prstohvat soli i vanilin šećer. Kuvajte još dva-tri minuta, dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
Na kraju, dodajte dve kašike putera i promešajte dok se puter potpuno ne istopi. Skinite fil sa vatre i ostavite da se ohladi.
Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite testo što tanje možete. Kao pomoć možete koristiti valjak za testo da ga razvučete.
Premažite testo rastopljenim puterom. Ravnomerno rasporedite ohlađeni fil od maka preko testa.
Pažljivo savijte štrudlu tako da krajevi budu zatvoreni, da fil ne bi ispadao. Prebacite štrudlu u pleh obložen papirom za pečenje. Premažite štrudlu preostalim rastopljenim puterom.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 30 do 40 minuta ili dok ne postane lepo zlatno smeđa štrudla.
Prijatno!
(Ona.rs)