Granola, recept za ukusan i zdrav doručak koji je gotov za 20 minuta
Malo drugačiji obrok kojim ćete uneti dosta vitamina i ostalih potrebnih nutrijenata
Kako je krenulo hladnije vreme, tako se i naša ishrana menja. Trebalo bi da povedemo računa šta unosimo u organizam jer se slabije krećemo, pa nam je potrebna hrana koja se brzo vari.
Jedna od takvih stvari jeste granola, a čiji recept vam dajemo u nastavku.
Sastojci:
- 200 g ražanih pahuljica
- 200 g ovsenihpahuljica
- 1 šaka badema i lešnika
- 1 kašika semenki suncokreta
- 1 kašika lanenih semenki
- 3 kašike meda
- 1 kašika kokosovog ulja
- 3 kašike vode
- 200 g pomešanih suvog grožđa, kajsija i šljiva
Priprema:
Uključite rernu, a pleh u kom ćete peći granolu obložite papirom za pečenje, najbolje je da bude malo dublji pleh kako se granola ne bi prosula prilikom pečenja.
Lešnike i bademe isecite na krupnije delove, pa ih pomešajte u činiji sa pahuljicama i ostalim semenkama. Dobro promešajte i sipajte u pleh.
Potom pomešajte "mokre" sastojke: med, otopljeno kokosovo ulje i vodu i prelijte preko suvih sastojaka u plehu. Sve lagano prstima promešajte i stavite da se peče i to odmah iznad najniže rešetke.
Pecite najviše do 25 minuta dok ne zamiriše i granola ne dobije zlatnu boju. Trebalo bi u toku pečenja da promešate nekoliko puta da ne bi zagorelo.
Kada izvadite iz rerne, ostavite da se dobro ohladi, pa potom iseckajte ili izlomite na željene delove i skladištite je u tegle.
Možete je jesti uz jogurt.
Prijatno!
(Telegraf.rs)