Barena paprika je zimski specijalitet: Lako se sprema, a u njenom ukusu svi uživaju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zimnica ne može da prođe bez nje

Foto: Shutterstock/Natalia Hanin

Uveliko se sprema zimnica, domaćice se prisećaju najboljih recepata koje mogu da iskoriste za pripremu hrane koja će se jesti u narednom periodu.

Jedan od tih recepata je i barena paprika. Prosto neodoljiva, kada se nađe na trpezi uvek se uzme jedna više, a recept koji se nalazi u nastavku je sličan onom koji su naše bake spremale.

Sastojci:

  • 6 kg crvene paprike
  • 2 l vode
  • 1 l alkoholnog sirćeta
  • 1 čen belog luka
  • 2 kašike šećera
  • 200 g soli
  • biber
  • 2 lovorova lista
  • 2 lista peršuna
  • 2 lista celera

Priprema:

Papriku očistite od semenki.

U šerpu sipajte sirće, šećer, so, biber i stavite da provri. Kada se to desi, dodajte očišćenu papriku. Vodite računa jer voda treba da "struji", a paprika samo malo da omekša kako bi se lakše poređala u tegle.

Kada procenite da je paprika kuvana, izbadite je i stavite na ubruse.

Tegle dobro sterilišite. Beli luk i peršunov list sitno iseckajte. Ređajte sloj paprike pa sitno seckan beli luk i peršun, pa ponovo paprike i tako redom. Stavite pritiskač na njih i nalijte tečnošću u kojoj su se paprike kuvale. Tegle dobro zatvorite i stavite u rernu koju ste prethodno ugrejali na 90 stepeni.

Ostavite ih najmanje 30 minutau rerni, pa kad istekne to vreme, ostavite ih i dalje u rerni da se lagano ohlade. Posle toga možete ih slobodno ređati u police gde držite zimnicu.

Prijatno!

(Telegraf.rs)