Barena paprika je zimski specijalitet: Lako se sprema, a u njenom ukusu svi uživaju
Zimnica ne može da prođe bez nje
Uveliko se sprema zimnica, domaćice se prisećaju najboljih recepata koje mogu da iskoriste za pripremu hrane koja će se jesti u narednom periodu.
Jedan od tih recepata je i barena paprika. Prosto neodoljiva, kada se nađe na trpezi uvek se uzme jedna više, a recept koji se nalazi u nastavku je sličan onom koji su naše bake spremale.
Sastojci:
- 6 kg crvene paprike
- 2 l vode
- 1 l alkoholnog sirćeta
- 1 čen belog luka
- 2 kašike šećera
- 200 g soli
- biber
- 2 lovorova lista
- 2 lista peršuna
- 2 lista celera
Priprema:
Papriku očistite od semenki.
U šerpu sipajte sirće, šećer, so, biber i stavite da provri. Kada se to desi, dodajte očišćenu papriku. Vodite računa jer voda treba da "struji", a paprika samo malo da omekša kako bi se lakše poređala u tegle.
Kada procenite da je paprika kuvana, izbadite je i stavite na ubruse.
Tegle dobro sterilišite. Beli luk i peršunov list sitno iseckajte. Ređajte sloj paprike pa sitno seckan beli luk i peršun, pa ponovo paprike i tako redom. Stavite pritiskač na njih i nalijte tečnošću u kojoj su se paprike kuvale. Tegle dobro zatvorite i stavite u rernu koju ste prethodno ugrejali na 90 stepeni.
Ostavite ih najmanje 30 minutau rerni, pa kad istekne to vreme, ostavite ih i dalje u rerni da se lagano ohlade. Posle toga možete ih slobodno ređati u police gde držite zimnicu.
Prijatno!
(Telegraf.rs)