Bosanska slana pita od bundeve: Savršen doručak za hladne dane

Vreme čitanja: oko 1 min.

I slano. I slatko. I hrskavo.

Foto: Shutterstock

Ova ukusna pita od bundeve sa karamelizovanim lukom i fetom je recept koji nam stiže iz Bosne i morate da ga probate.

I slano. I slatko. I hrskavo.

Baš onako kako treba da bude. Savršeno za ove hladne dane.

Sastojci

  • 500g kora za pitu
  • 1 veća glavica luka, iseckana na trakice
  • 600g izrendane bundeve
  • 3 jajeta
  • 250 g feta sira ili nekog drugog sira po izboru
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • 4-5 kašika ulja
  • 1 čaša kisele pavlake

Priprema

Očistite, isecite i prodinstajte luk dok se ne karamelizuje.

Očistite i izrendajte bundevu u posebnu posudu. Posolite, pobiberite, dodajte jaja i izgnječen sir.

Sve dobro promešajte da se sjedini.

Pripremite se za slaganje pite.

Prvo podmažite pleh sa malo ulja. Razvucite dve kore, poprskajte ih sa malo ulja i stavite oko četiri do pet kašika fila.

Ponavljajte postupak: dve kore, malo ulja, fil... i ređajte tako sve dok ne iskoristite sve kore i fil.

Poslednju koru odozgo premažite pavlakom.

Isecite pitu na parčiće i ubacite da se peče u rerni na 200 stepeni, oko 45 minuta.

Poslužite pitu sa jogurtom ili kiselim mlekom.

(Telegraf.rs)