Bosanska slana pita od bundeve: Savršen doručak za hladne dane
I slano. I slatko. I hrskavo.
Ova ukusna pita od bundeve sa karamelizovanim lukom i fetom je recept koji nam stiže iz Bosne i morate da ga probate.
I slano. I slatko. I hrskavo.
Baš onako kako treba da bude. Savršeno za ove hladne dane.
Sastojci
- 500g kora za pitu
- 1 veća glavica luka, iseckana na trakice
- 600g izrendane bundeve
- 3 jajeta
- 250 g feta sira ili nekog drugog sira po izboru
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- 4-5 kašika ulja
- 1 čaša kisele pavlake
Priprema
Očistite, isecite i prodinstajte luk dok se ne karamelizuje.
Očistite i izrendajte bundevu u posebnu posudu. Posolite, pobiberite, dodajte jaja i izgnječen sir.
Sve dobro promešajte da se sjedini.
Pripremite se za slaganje pite.
Prvo podmažite pleh sa malo ulja. Razvucite dve kore, poprskajte ih sa malo ulja i stavite oko četiri do pet kašika fila.
Ponavljajte postupak: dve kore, malo ulja, fil... i ređajte tako sve dok ne iskoristite sve kore i fil.
Poslednju koru odozgo premažite pavlakom.
Isecite pitu na parčiće i ubacite da se peče u rerni na 200 stepeni, oko 45 minuta.
Poslužite pitu sa jogurtom ili kiselim mlekom.
(Telegraf.rs)