Tradicionalan zimski ručak: Kiseo kupus sa svinjskom kolenicom
Jednostavan recept sa fantastičnim rezultatom
Postoje recepti i recepti. Neki se lakše prave, neki zahtevaju više veštine, a za neke je stvarno potrebno majstorstvo.
A neki su toliko jednostavni, sa garantovanim fantastičnim rezultatom, a da pritom zaista morate mnogo da se potrudite kako biste ih na bilo koji način "uprskali".
Jedan od takvih je i recept za tradicionalni zimski ručak - kiseo kupus sa kolenicom.
Sastojci:
- 2 srednje glavice kiselog kupusa
- 1 dimljena svinjska kolenica
- 2 pune kašike masti
- 4-5 zrna bibera
- 1,5 kašika crvene mlevene paprike
- 3 lista lovora
- 2 čaše vode
Priprema:
Pripremite duboki lonac.
Isecite prvu glavicu kiselog kupusa na kockice i lepo rasporedite u loncu, a potom stavite lovor, biber i pola pripremljene mlevene crvene paprike.
Operite dobro dimljenu svinjsku i stavite preko kupusa u šerpu.
Potom preko kolenice rasporedite i drugu glavicu kiselog kupusa koji ste predhodno iseckali na kockice.
Pospite ostatak paprike i preko svega dodajte još dve kašike masti.
Sipajte dve čaše vode, poklpite i stavite da se kuva na srednjoj vatri. Povremeno mešajte i ako je potrebno dodajte vodu.
U jednom trenutku kolenica će da se "raspadne", odnosno meso će da otpadne sa koske. Samo je izvadite i nastavite sa kuvanjem.
Kuvajte kupus i kolenicu oko tri sata. Što se ovo jelo duže kuva, to je lepše i nemoguće ga je "prekuvati".
Kada ste zadovoljni rezultatom, sklonite sa vatre i poslužite, najbolje uz pogaču.
Možete praviti i posnu verziju ovog jela, naravno, bez mesa, na biljnom ulju.
(Ona.rs)