Recept za klasičnu punjenu ćurku: Savršen i za početnike i za stare profesionalce
Ništa nije teško ako imate dobar recept
Punjenje ćurke nije tako teško napraviti kao što se čini - potreban vam je samo dobar recept.
A ovakva ćuretina sa nadevom je jednostavna za pravljenje. Odlična je za početnike, ali će je i oni iskusniji smatrati podjednako ukusnom.
Samo se setite da podesite vreme pripreme u odnosu na veličinu ćurke koju spremate.
Sastojci
- cela ćurka, do 6 kilograma
- 1 ½ šolje vode
- 5 kašika putera
- 1 pakovanje prezle
- 1 velika kašika suvog biljnog začina
- 1 šolja seckanog celera
- ¼ šolje seckanog luka
- 4 kriške prepečenog belog hleba, iseckanog na kockice
- so i biber prema ukusu
- 2 kašike biljnog ulja
Priprema
Zagrejte rernu na 175 stepeni i pripremite termometar za pečenje.
Dobro operite ćurku, uklonite nečistoće i bacite iznutrice, a potom je osušite papirnim ubrusima i stavite u plitku posudu za pečenje.
U šerpi srednje veličine prokuvajte vodu i u njoj rastopite četiri kašike putera, a potom umešajte prezlu i suvi biljni začin, poklopite, sklonite sa ringle i ostavite da odstoji pet minuta.
Dok se nadev odmara, istopite preostalu kašiku putera u srednjem tiganju na srednjoj vatri. Tu dodajte celer i luk, dinstajte i mešajte dok ne omekša, pet do sedam minuta. Zatim povrće dodajte u fil.
Za to vreme tostirajte krutone u rerni i umešajte ih u fil, a potom posolite i pobiberite prema ukusu.
Pažljivo ubacite nadev u unutrašnjost i vratne šupljine ćurke.
Natrljajte spoljašnjost ćuretine biljnim uljem i labavo pokrijte aluminijumskom folijom.
Da biste bili sigurni da će meso ravnomerno da bude spremljeno, pecite ćurku u zagrejanoj rerni sve dok termometar koji ćete da ubodete u najdeblji deo butine ne dostigne temperaturu ok0 85 stepeni, a unutrašnjost nadeva 70 stepeni, što je oko tri i po do četiri sata pečenja.
Potom uklonite foliju i nastavite da pečete ćurku još oko 30 minuta, odnosno dok lepo ne porumeni.
(Ona.rs)