Pao je sneg, obavezno popijte ovo piće da se ugrejete: Da li znate šta je salep?

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Čuveni turski topli napitak, sladak kao med, gust kao puding

Foto: Shutterstock

Ovaj recept se služio još u Otomanskom carstvu, a danas je poznato piće koje je popularno u celom svetu, a naročito na našem podneblju.

U pitanju je napitak koji se pravi od mlevenog korena orhideje i mleka, a potom dekoriše cimetom i pistaćima.

U Turskoj je i danas jedan od neizostavnih toplih napitaka tokom zime, a može da se posluži i leti, i to kao - sladoled. 

Legenda kaže da su osmanski sultani u društvu dvorjana povremeno prerušeni bežali iz palate u grad kako bi od uličnih prodavača kupovali ovaj napitak.  Jedan poslastičar iz Grčke opisao je prizor prodavača salepa 1838, kako prenose "Sandzacke.rs" :

“Oni se pojavljuju rano u zoru, jer niži slojevi često uživaju u ovom napitku za doručak, nose limeni vrč s dvostrukim dnom u kojem se nalazi vrući ugalj kako bi salep bio topao. Oko struka nose široki kožni kaiš, za koji je pričvršćena uska drvena posuda u obliku polumeseca, u kojoj stoje čaše i konzerva mlevenog đumbira.”

Još pre toga, u osamnaestom veku čaj i kafa nisu bili jedini novi egzotični napici, jer je jeftinija i popularna alternativa bio salep koje su služile i  stare londonske kafeterije.

Veruje se da je veoma efikasan kod suzbinja simptoma zimskih prehlada i da je veoma dobar kod upale grla.

Iako može da se pronađe u poslastičarnicama, a posebno je popularan u BiH, i vi lako možete da ga napravite kod kuće. Smesa salepa može da se pronađe u prodavnicama zdrave hrane.

Sastojci:

  • 500 ml mleka
  • 1 kašika salepa u prahu
  • 1-2 kašike šećera ili meda
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica mlevenih pistaća

Priprema:

Mleko, šećer i salep sipajte u šerpu i kuvajte dok ne krene da ključa, uz neprestano mešanje.

Salep je gotov kada liči na tekući puding. 

Ostavite ga na šporetu još oko pet minuta, pa sipajte u šolju.

Poslužite ga sa mlevenim cimetom ili đumbirom – ili, pak, i jednim i drugim. I obavezno kašičicom mlevenih pistaća.

Uživajte!

(Ona.rs)