Pao je sneg, obavezno popijte ovo piće da se ugrejete: Da li znate šta je salep?
Čuveni turski topli napitak, sladak kao med, gust kao puding
Ovaj recept se služio još u Otomanskom carstvu, a danas je poznato piće koje je popularno u celom svetu, a naročito na našem podneblju.
U pitanju je napitak koji se pravi od mlevenog korena orhideje i mleka, a potom dekoriše cimetom i pistaćima.
U Turskoj je i danas jedan od neizostavnih toplih napitaka tokom zime, a može da se posluži i leti, i to kao - sladoled.
Legenda kaže da su osmanski sultani u društvu dvorjana povremeno prerušeni bežali iz palate u grad kako bi od uličnih prodavača kupovali ovaj napitak. Jedan poslastičar iz Grčke opisao je prizor prodavača salepa 1838, kako prenose "Sandzacke.rs" :
“Oni se pojavljuju rano u zoru, jer niži slojevi često uživaju u ovom napitku za doručak, nose limeni vrč s dvostrukim dnom u kojem se nalazi vrući ugalj kako bi salep bio topao. Oko struka nose široki kožni kaiš, za koji je pričvršćena uska drvena posuda u obliku polumeseca, u kojoj stoje čaše i konzerva mlevenog đumbira.”
Još pre toga, u osamnaestom veku čaj i kafa nisu bili jedini novi egzotični napici, jer je jeftinija i popularna alternativa bio salep koje su služile i stare londonske kafeterije.
Veruje se da je veoma efikasan kod suzbinja simptoma zimskih prehlada i da je veoma dobar kod upale grla.
Iako može da se pronađe u poslastičarnicama, a posebno je popularan u BiH, i vi lako možete da ga napravite kod kuće. Smesa salepa može da se pronađe u prodavnicama zdrave hrane.
Sastojci:
- 500 ml mleka
- 1 kašika salepa u prahu
- 1-2 kašike šećera ili meda
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica mlevenih pistaća
Priprema:
Mleko, šećer i salep sipajte u šerpu i kuvajte dok ne krene da ključa, uz neprestano mešanje.
Salep je gotov kada liči na tekući puding.
Ostavite ga na šporetu još oko pet minuta, pa sipajte u šolju.
Poslužite ga sa mlevenim cimetom ili đumbirom – ili, pak, i jednim i drugim. I obavezno kašičicom mlevenih pistaća.
Uživajte!
(Ona.rs)