Napravite mućenicu, zaboravljeno srpsko jelo: Laka i brza priprema za preukusan jutarnji zalogaj
0
Vreme čitanja: oko 1 min.
Prisetite se zašto važi za jedan od omiljenih doručaka
Za proju nije potreban kvasac / foto: RINA
Malo smo zaboravili ona dobra stara i ukusna jela naše zemlje. Pod ovim mislimo i na poparu, cicvaru ali i na mućenicu. Recept za ovo staro jelo je jednostavno i svaka domaćica će moći da ga spremi.
Sastojci za mućenicu:
- 4 jajeta
- 400 ml mleka
- 10 kašika brašna
- 10 g sode bikarbone
- malo masti
- so
Priprema mućenice:
Pre svega dobro zagrejte rernu i pleh u kom ćete peći mućenicu dobro podmažite mašću.
U većoj činiji umutite jaja, mleko, brašno, sodu i so i dobro izmešajte mikserom. Kada se sve sjedini, onda prespite u spremljen pleh. Pecite mućenicu na 200 stepeni oko 20 minuta sve dok gornja kora ne porumeni.
Ne treba da se uplašite ako mućenica naraste jer što više raste to će ona biti ukusnija.
Možete napraviti i mućenicu sa većom količinom sastojaka.
Poslužite je samu ili uz neki mlečni proizvod.
Prijatno!
(Ona.rs)