Pita sa sirom koja uvek svima uspeva: Neprikosnoven i dobro poznat ukus srpske kuhinje

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Može se praviti i za doručak ali i za večeru

Foto: Shutterstock/nada54

Poznata je Srbija po pecivima i prosto se nekad ne možemo odlučiti koje nam je omiljeno jelo. Ipak, pita sa sirom je možda pri samom vrhu omiljenog peciva. Recept za pitu sa sirom zaista nije teško napraviti.

Sastojci za pitu sa sirom:

  • 1 pakovanje kora za pitu
  • 300 g sitnog sira
  • 2 jajeta
  • 1/2 šolje mleka
  • 1 šolja kisele vode
  • 1 kesica praška za pecivo
  • susam
  • malo ulja
  • malo soli
  • po želji žumance ili puter

Priprema pite sa sirom:

U činiju umutite jaja sa mlekom, malo ulja i praškom za pecivo. Sir izgnječite i potom dodajte u činiju sa jajima i posolite po ukusu. Sve dobro sjedinite.

U šolji pomešajte pola kisele vode i pola ulja.

Odaberite tepsiju u kojoj ćete peći pitu i podmažite je uljem. Uzmite jednu koru, stavite na dno tepsije i premažite mešavinom ulja i vode, pa stavite drugu koru preko nje i nafilujte. Ne mora celom površinom kore da bude raspoređen fil, pošto će se ređati sve dok se ne potroši sav materijal.

Kada dođete do vrha, premažite sa malo putera ili žumancetom i pospite susam. Pre pečenje isecite na željene komade i onda stavite u rernu.

Pecite na 200 stepeni oko 30 minuta, pa smanjite temperaturu i pecite još 10 minuta sve dok pita ne porumeni.

Prijatno!

(Ona.rs)