Originalni recept za vojnički pasulj: Ukus kom nećete moći da odolite

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Pripremite ga na nešto drugačiji način

Foto: Shutterstock

Pasulj je jedna od omiljenih mahunarki, bilo da se sprema kao recimo prebranac ili u čorbastom izdanju. Međutim, onaj vojnički je, možemo slobodno reći, najpopularniji, a recept za njegovu pripremu je zaista jednostavan.

Sastojci za vojnički pasulj:

  • 120 g pasulja
  • pola glavice crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 šargarepa
  • 100 g govedine
  • 1 kašika koncentrata paradajza
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika brašna
  • 1 list lovora
  • malo tucane paprike
  • so
  • biber

Priprema vojničkog pasulja:

Veče pre potopite pasulj u činiji hladne vode, pa ujutru procedite vodu i stavite ga da se kuva u šerpu. Za to vam je potrebno oko 15 minuta, sve dok ne proključa. Posle tog vremena pasulj procedite pa ga kuvajte u drugoj vodi.

Dok se pasulj krčka, crni luk sitno iseckajte na kockice, šargarepu na kolutove i malo propržite na ulju. Ukoliko ste kupili meso sa koskom, odvojte ga od nje i isecite na kocke željene veličine. Posle nekoliko minuta, ubacite i meso u šerpu sa lukom i šargarepom.

Kada meso bude promenilo boju, ubacite ga u pasulj i kuvajte na laganoj vatri uz povremeno dodavanje vode dok sve ne omekša.

Ulje u kom ste pržili meso ugrejte, dodajte brašno i pržite kako bi blago porumenelo. Kada se to dogodi, sklonite sa ringle pa dodajte papriku i sitno seckani beli luk.

Kada pasulj bude omekšao, začinite i ubacite lovorov list i koncentrat paradajza koji ste umutili u toploj vodi. Dobro promešajte pa mu dodajte zapršku uz stalno mešanje. Sada je potrebno da se pasulj kuva još nekih pola sata, a po želji na kraju možete da dodate peršun ili ljutu papriku, piše "021.rs".

Prijatno!

(Ona.rs)