Zaboravite na sladoled, ovaj ledeni, kremasti čokoladni kolač bolje rashlađuje i topi se u ustima

N. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Savršena letnja poslastica

Foto: Shutterstock

Leti uglavnom preferiramo sladoled ili lubenicu jer rashlađuju, a pritom nam daju potrebnu dozu šećera. Većina kolača "teško pada" stomaku na visokim temperaturama, ali je Katarina Paoletić, koja stoji iza čuvenog "Instagram" profila@nesto_slatko_by_katarina, našla savršeno rešenje - kremaste, hrskave, ledene čokoladne kocke.

Sastojci

Za kore:

  • 9 listova za kore i savijače
  • 9 kašika čokoladnog (ili nougat) namaza
  • rastopljeni maslac

Za kremu:

  •  1 litra mleka
  • 250 g šećera
  • 2 pudinga od čokolade
  • 8 žumanca i 8 belanca
  • 200 g tamne čokolade
  • 800 ml pavlake za šlag

Priprema:

Pripremite kore. Trebaće vam tri kore, a svaka se sastoji od tri gotova lista za pite i savijače. Jednu koru stavite na radnu plohu, premažite je s maslacem i čokoladnim namazom, preklopite drugom korom pa ponovite postupak.

Dodajte i treću koru pa ponovno premažite maslacem i čokoladnim namazom.

Pecite svaku koru posebno, oko 15 minuta na 200 stepeni.

Pripremite kremu - 700 ml mleka, zajedno sa šećerom i tamnom čokoladom stavite na vatru i pričekajte da mleko zakuva.

U preostalih 300 ml mleka stavite puding od čokolade, gustin i žumanca. Smesu dobro razmutite i dodajte u vrelo mleko s čokoladom. Kuvajte dok ne dobijete gustu kremu pa maknite s vatre.

Belanca izmiksajte u čvrsti sneg, pa dodajte u vruću kremu. Kremu prekrijte prozirnom folijom i ostavite u frižideru da se u potpunosti ohladi.

Kada se krema ohladi u nju umešajte prethodno izmiksanu pavlaku za šlag. Na pleh stavite prvu koru i polovinu kreme. Na kremu stavite drugu koru i ostatak kreme.

Kolač hladite najmanje dva sata.Izrežite ga na kocke pa na svaku kocku stavite iskidanu treću koru kako biste dobili listani izgled.

Prijatno!

(Oan.rs)