Najbolji recept za domaći ajvar: Jedinstven ukus koji vaša porodica nikad neće zaboraviti

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Samo je bitno odabrati lepu i dobru papriku

Foto: shutterstock.com

Polako se domaćice spremaju za pripremu zimnice, gledaju najbolje recepte i možda žele da uvedu neke novine. Domaći ajvar je neprikosnoven i gotovo se u svakom domu nađe po neka tegla. Recept za domaći ajvar nije toliko težak koliko je priprema duga, ali kada probate finalni proizvod, sva muka se kasnije zaboravi.

Sastojci za domaći ajvar:

  • 10 kg paprika
  • 5 kg patlidžana
  • 5 čenova belog luka
  • ulje
  • so po ukusu

Priprema:

Pre svega paprike dobro operite, osušite i ispecite. Kada budu mlake, počnite da ih ljuštite, ne čekajte da se skroz ohlade jer će biti teže za ljuštenje. Stavite ih u džak kako bi se lepo ocedile i ostavite ih tako preko noći.

Ujutru papriku počnite da meljete, to je i najbrži deo u pripremi. Potom stavite da se kuva - ovo je najteži deo, jer morate sve vreme biti pored šerpe stalno mešajući da ne bi ajvar zagoreo. Potrebno je dosta ulja i soli pa povremeno dodajte, sve po ukusu.

Ajvar će biti gotov kada varjačom prođete po šerpi i ona ostavlja trag po toj gustoj smesi.

Tegle pripremite, operite i stavite u rernu da se ugreju pa kutlačom sipajte ajvar u njih. Tegle umotajte u peškir ili frotir i ostavite da se postepeno ohladi pod njim.

Držite na hladnom i tamnom mestu.

Prijatno!

(Ona.rs)