Top 5 školskih užina za vaše mališane po preporuci nutricioniste Jovane: Zdravi obroci dugo ostaju sveži
Od pronalaženja namirnica koje čine uravnotežen, zdrav obrok do odabira stvari koje će zaista želeti da jedu, može biti zaista teško odlučiti šta da spakujete za užinu svom detetu
Kada ste roditelj priprema obroka je posebno izazovna, što se intenzivira polaskom mališana u osnovnu školu. I dok ste u vrtiću i predškolskom bili sigurni da su bar nešto tamo jeli, sa polaskom u prvi razred se to menja, osim ako ih ne pretplatite na obroke koje će dobijati u školi.
Ako ne želite da brinete o tome da li vam je dete za užinu pojelo kesicu čipsa ili da li je uopšte jelo, možda je ipak bolje da uložite malo vremena i nešto im spremite kod kuće, pre časova.
Ovo je važno iz više razloga - deca školskog uzrasta brzo uče i na njih utiču prijatelji i popularni trendovi. Polazak u prvi razred je idealan trenutak za razgovor i podsticanje zdravih navika u ishrani.
Uključivanje dece u planiranje i pripremu sopstvenih kutija za ručak daje im priliku da nauče o zdravoj ishrani, a takođe im daje priliku da samostalno donose odluke o tome šta će jesti tokom dana.
Od pronalaženja namirnica koje čine uravnotežen, zdrav obrok do odabira stvari koje će zaista želeti da jedu, može biti zaista teško odlučiti šta da spakujete za užinu svom detetu. Da biste sebi malo olakšali ovaj izazov, razgovarali smo sa nutricionistom Jovanom Živić.
Ona je dala pet odličnih predloga za obroke koje je lako pripremiti, koji će se dopasti i najizbirljivijem detetu, a koji će zadovoljiti nutritivne potrebe i ostati sveži do prvog velikog odmora.
Mafin sa borovnicom
Sastojci:
- 1 jaje
- 3 kašike brašna (speltino ili ovseno)
- 4 kašike mleka
- aroma vanile
- nekalorijski zaslađivač
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 100 g borovnica
Priprema:
Sjediniti sve, izliti u kalupe i peći 15 minuta na 180 stepeni.
Feta mafin
Sastojci:
- 200 g speltinog brašna
- 150 g feta sira
- 3 jajeta
- 50 g maslinki
- 100 g spanaća
- 250 ml jogurta
- 1 kašičica praška za pecivo
- so
- drugi začini po ukusu
Priprema:
Jaja umutiti, dodati jogurt i iseckane maslinke. Dodati brašno i prašak za pecivo, kao i so i druge začine po ukusu. Feta sir iseckati na kockice i umešati u smesu. Spanać iseckati i dodati u smesu. Izliti u kalupe za mafine i peći u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta
Mafin sa brokolijem i šunkom
Sastojci:
- 1/2 glavice brokolija
- 1 čen belog luka
- 6 jaja
- 4 kašike ovsenih pahuljica
- 50 g šunke po ukusu
- 100 g paprike
- 40 g rendanog parmezana
Priprema:
Brokoli iseckati sitno ili izrendati. Beli luk izgnječiti ili sitno iseckati. Dodati seckanu papriku i rendani parmezan. Jaja umutiti odvojeno sa ovsenim pahuljicama i dodati u smesu.
Potom sve izliti u kalup za mafine ili običnu tepsiju. Peći na 180 stepeni oko 15 minuta.
Mafin sa bananom i breskvom
Sastojci:
- 1 jaje
- 3 kašike brašna (speltino ili ovseno)
- 4 kašike mleka
- aroma vanile
- nekalorijski zaslađivač
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 100 g (banane & breskve)
- 1 kašičica kakao praha
Priprema:
Sjediniti sve, izliti u kalup za mafine i peći na 180, 15 minuta.
Kolač od šargarepe i jabuke
Sastojci:
- 1 šargarepa
- 1 jabuka
- 4 kašika ovsenih pahuljica
- 2 jajeta
- 3 kašike mlevenog lana
- 2 kašike meda
- aroma vanile
Priprema:
Jaja, ovsene pahuljice mleveni lan i vanilu izmešati. Dodati 2 kašike meda i izrendanu šargarepu i jabuku. Na papir za pečenje kašikom stavljati smesu da se dobiju kolačići. Oko 8 komada ispadne od ove smese. Peći u rerni na 180 stepeni oko 25 minuta.
(Ona.rs)