• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li đaku prvaku pre početka škole uvoditi male radne navike - nošenje rance, mirno sedenje, rano buđenje?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svake nedelje na portalu Ona.rs možete pronaći odgovore stručnjaka na svakodnevna pitanja u vezi sa decom. Pitanja nam šaljite na mejl ona@telegraf.rs

  • 0
roditelji pitaju Foto: Shutterstock/Valery Zotev

Polazak deteta u prvi razred je nova situacija za sve ukućane. Pored toga što se njegove obaveze pojačavaju i menjaju, vreme koje ćete provoditi zajedno će takođe dobiti drugačiji smisao. Većina dana će biti usmerena ka školi i ka nadgledanju izvršavanja svih zadataka.

Mnogi roditelji se i plaše hoće li i sami imati vremena za tako nešto, da budu tu u svakom trenutku i da kontrolišu sve - od ustajanja do pakovanja ranca i odlaganja stvari po povratku kući. Stoga, mnoge mame i tate pred kraj avgusta pribegavaju "novim pravilima" i uvode deci početne radne obaveze koje ih čekaju od prvog septembra. To će roditelje smiriti, ali da li će dete to rezonovati na isti način, odgovara Nikolina Milosavljević psiholog, psihoterapeut i praktičar terapije igrom.

- Budućeg školarca treba psihički pripremati za početak školovanja. Korisno je da se o školi razgovara, pre svega o lepim stvarima, da se razgovara o tome kako će izgledati večernja i jutarnja rutina, da se možda te rutine nacrtaju ili naprave od ilustracija, ali i da se uvežbavaju. Treba pratiti kako se dete oseća i procenjivati koliko je spremno za prihvatanje novih rutina.

Dakle, bez žurbe, postepeno, onako kako ste i navikli da razgovarate sa svojim mališanom. Normalno je da u početku neće sve zapamtiti, setite se samo sebe.

Odgovore na mnoge druge roditeljske nedoumice možete pronaći ovde.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu - Kako da beba prespava noć

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica